Srpski biznismeni kruže oko Agrokora

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpski biznismeni kruže oko Agrokora

  Postoje srpski privrednici koji su zainteresovani su za kupovinu delova posrnulog hrvatskog koncerna Ivice Todorića, ali ne žele o tome i javno da govore.

  Brojni srpski privrednici su voljni da u svoj portfolio uvrste i neku od kompanija iz sistema hrvatskog koncerna Agrokor u Srbiji.

  Ipak, oprezni su i čekaju da se iskristališu uslovi za eventualnu prodaju delova poslovnog carstva Ivice Todorića, koji posluju u našoj zemlji. Jedini koji šalje konkretne signale je vlasnik Delte Miroslav Mišković.

  To je zvanično potvrdio prvi čovek Privredne komore Srbije Marko Čadež, koji je naglasio da ima zainteresovanih kupaca za Frikom, Dijamant i druga preduzeća koja posluju u sistemu Agrokora. I domaće firme i neki strani fondovi su zainteresovani, ali to je samo jedna od mogućnosti, rekao je Čadež.

  Ne može se, međutim, kupiti nešto za šta se još ne zna šta je, dok sve ne bude jasno, dok se ne utvrdi na koji način su firme unutar sistema povezane, što kreditno, što proizvodno, dok se ne vidi šta će biti strategija nove uprave. Situacija unutar hrvatskog sistema biće jasna tek kada se napravi ozbiljna analiza.

  Ekonomista Dragovan Milićević kaže da ima nekoliko privrednika u Srbiji koji bi mogli da kupe neku od Agrokorovih firmi.Tu je sad drugo pitanje. Najpre je pitanje cene po kojoj će se to prodavati, a drugo žele li te naše kompanije da obogate portfolio.

  Frikom je zlatna koka. Ne treba isključiti mogućnost da ga kupi strani investitor koji se bavi agrarom. Merkator S je već druga priča. Logično je da ga kupi slovenački Merkator. Za njega ne vidim kupca u Srbiji, smatra Milićević.

  Zainteresovanost za kupovinu neke od kompanija Agrokora u Srbiji, među prvima pokazali su iz Delta Holdinga Miroslava Miškovića. Potpredsednik ove kompanije i generalni direktor Delta Agrara Ivan Kostić izjavio je da postoji mogućnost da se neka od kuća hrvatskog koncerna u našoj zemlji, kroz proces restrukturiranja, osnaži kapitalom Delte.

  Naša kompanija ima snažan finansijski potencijal, koji možemo da iskoristimo da se neko preduzeće iz sastava Agrokora osnaži i ponovo postane jak igrač na tržištu, rekao je Kostić.

  “(Ne)zainteresovani”

  Vlasnik Alko grupe u okviru koje posluje i subotički Pionir, Miroljub Aleksić sarađuje sa Merkatorom S, ali kaže da trenutno nije zainteresovan ni za jednu firmu koja u okviru Agrokora posluje u Srbiji. Spekulacije da kompanija Miodraga Kostića planira da preuzme Dijamant demantovane su iz MK grupe.

  Vlasnik Industrije mesa Matijević, Petar Matijević, za Novosti kaže da nije zainteresovan ni za jednu firmu iz koncerna Agrokor u Srbiji. Te firme se još ne prodaju, a kada se nešto ne prodaje, ne može ni da se kupi. Čak i da jesu, nismo zainteresovani, rekao je Matijević.

  Svakako su sve pomenute kompanije u vlasništvu Agrokora jako respektabilne i proizvode poznate i kvalitetne brendove, ali bilo bi preuranjeno da kažemo da li smo zainteresovani za kupovinu ili ne, jer te kompanije još nisu ni ponuđene na prodaju, rekla je za Novosti Svetlana Glumac, direktor za korporativne i regulatorne poslove kompanije Moji brendovi.

  Izvor: Novosti

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE