Srpski agrar u minusu milijardu dinara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpski agrar u minusu milijardu dinara

  Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo prošlu godinu završili u minusu od milijardu dinara, dok su u godini pre ostvarili profit i to od sedam milijardi dinara, pokazuje analiza finansijskih izveštaja.

  Stručnjaci veruju da je loš rezultat posledica niskih cena poljoprivrednih proizvoda, pre svega ratarskih. Cene pšenice i kukuruza, tvrde upućeni, bile su niske do skoro poslednjeg dana prošle godine. Jeftino su se, kasnije, prodavale i jabuke.

  Prošla godina je bila loša u nekim sektorima, pre svega u ratarskoj proizvodnji, objašnjava agroanalitičar Milan Prostran.

  “Smanjena je proizvodnja šećerne repe, kukuruza, pšenice, a reč je o velikim količinama. Pratila ih je niska cena. Cena pšenice se malo oporavila tek u drugoj polovini decembra, ali cena kukuruza je i danas niska.”

  Prostran veruje da je niska cena proizvoda sirovina, kao rezultat slobodnog tržišta i velike konkurencije, uticala na krajnji finansijski rezultat. Kasnije su bile i niske cene pojedinog voća, mislim pre svega na jabuke.

  Zbog otvorenog tržišta smo pod velikim pritiskom uvoza. Ostvarujemo oko 3,3 milijarde dolara izvoza, ali je uvoz dostigao dve milijarde dolara. Nekada se kretao oko 1,2 milijarde dolara. To je pritisak na cene, ističe on.

  Analize finansijskih izveštaja firmi koje posluju u ovom sektoru otkrivaju da su lane za 42 odsto porasle dugoročne obaveze i rezervisanja, sa 95 milijardi iz 2017. godine na 135,8 milijardi dinara u 2018. godini. Porastao im je i gubitak iz finansiranja, sa 2,4 na 3,9 milijardi dinara. Za četvrtinu su povećali zalihe.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE