Srpska industrija u padu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpska industrija u padu

  Industrijska proizvodnja u Srbiji u martu ove godine imala je međugodišnji pad od 2,8 odsto, a glavni razlog je manja proizvodnja prerađivačke industrije za 5,8 odsto, istakli su autori ekonomskog biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

  “Pad proizvodnje prerađivačke industrije u martu je uglavnom posledica zaustavljanja proizvodnje u naftnoj industriji koje se događa približno jednom u dve godine, zbog remonta postrojenja”, rekao je urednik MAT Ivan Nikolić na promociji novog broja tog biltena Ekonomskog instituta i Privredne komore Srbije.

  On je naveo da bi u slučaju da je naftna industrija u martu ove godine ostvarila proizvodnju kakvu je imala u istom mesecu prošle godine, prerađivačka industrija imala porast od oko 1,6 odsto.

  Po proceni saradnika MAT, u narednim mesecima prerađivačka industrija će imati rast koji će u 2019. godine verovatno premašiti dva odsto, koliki je bio rast prošle godine, ali će biti niži od šest odsto, koliko je iznosio u tri uzastopne godine, od 2015. do 2017.

  Kako je ukazano, proizvodnja elektroprivrede je u martu povećana za 7,3 odsto, a rudarstava za 3,2 odsto, dok je hemijska industrija međugodišnje opala za 14,3 odsto.

  Proizvodnja motornih vozila je u prvom tromesečju prepolovljena, odnosno međugodišnji pad je bio 52 odsto, čemu je najviše doprinela manja proizvodnja u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE