Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpska crkva prekinula kontakte sa Prištinom zbog manastira

  Srpska pravoslavna crkva na Kosovu i Metohiji prekinula je kontakte sa vlastima u Prištini zbog „nečuvenog kršenja vladavine prava i verskih sloboda“, objavljeno je na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.

  U objavi se navodi da otvorena etnička i verska diskriminacija prema SPC nanosi štetu svim građanima KiM.

  „U situaciji otvorenog nepoštovanja sudskih odluka od strane privremenih institucija u Prištini i potpisanih sporazuma koje garantuju EU i OEBS, SPC je upozorila međunarodne predstavnike na potrebu za posebnim mehanizmima zaštite“, navedeno je u objavi.

  Manastir Visoki Dečani objavio je i fotografiju upravo objavljenog izveštaja Stejt departmenta o verskim slobodama na KiM za 2021. godinu u kojem je iznet kritički stav zbog nesprovođenja odluke ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine, prema kojoj su 24 hektara zemlje vlasništvo manastira.

  Istraga protiv Opštine Dečani

  Osnovno tužilaštvo u Peći pokrenulo je istragu protiv opštine Dečani zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine kojom je utvrđeno da 24 hektara zemlje i šume pripada srednjovekovnim pravoslavnom manastiru Visoki Dečani, rekao je za Radio Slobodna Evropa glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Peći Agim Kurmehaj.

  „Da, započeli smo istragu. U tom pravcu se preduzima nekoliko akcija“, rekao je Kurmehaj.

  Lokalne vlasti u Dečanima odbijaju da sprovedu odluku o vraćanju zemljišta Visokim Dečanima jer smatraju da ta imovina nikada nije pripadala manastiru.

  Ocenjuju i da je Ustavni sud legalizovao odluku bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Slobodana Miloševića iz 1997. godine, kada je odlučio da tu imovinu pokloni manastiru Visoki Dečani.

  Međunarodna zajednica godinama poziva kosovske vlasti da sprovedu odluku Ustavnog suda i dozvole manastiru Dečani da upiše zemlju u katastar.

  Ambasadori zemalja Kvinte su u maju pozvali Vladu Kosova da bez odlaganja i u potpunosti izvrši zakonit upis zemljišta manastira Dečani.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE