Šri Lanka u "lokdaunu" i to zbog duboke ekonomske krize

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šri Lanka u “lokdaunu” i to zbog duboke ekonomske krize

  Vlada Šri Lanke uvela je policijski čas za vikend, iako je stotine advokata pozvalo predsednika Gotabaju Rajapaksu da ukine vanredno stanje proglašeno nakon nemira zbog nestašice goriva i drugih proizvoda u zemlji koju potresa duboka ekonomska kriza.

  Vladina kancelarija za informisanje saopštila je da će policijski čas u celoj zemlji trajati od 18 časova do 6 sati u ponedeljak.

  Rajapaksa je u petak uveo vanredno stanje, što je izazvalo strah od gušenja protesta. Ovlašćenja za vanredne situacije u prošlosti su dozvoljavala vojsci da hapsi i pritvori osumnjičene bez naloga, ali uslovi trenutnih ovlašćenja još nisu jasni.

  Ostrvska država u Indijskom okeanu od 22 miliona ljudi suočava se sa neprestanim restrikcijama struje koje traju po 13 sati dnevno, dok se vlada bori da obezbedi devize za plaćanje goriva i drugih neophodnih uvoznih proizvoda.

  Predsednik Rajapaksa je rekao da je vanredno stanje potrebno da bi se zaštitio javni red i održale osnovne zalihe i pružanje usluga.

  Besni zbog nestašice goriva i drugih osnovnih namirnica, stotine demonstranata sukobilo se u četvrtak sa policijom i vojskom ispred Rajapaksine rezidencije dok su pozivali na njegovo zbacivanje i zapalili nekoliko policijskih i vojnih vozila.

  Policija je uhapsila 53 osobe i uvela policijski čas u Kolombu i okolini u petak kako bi obuzdala druge sporadične proteste.

  U subotu su otvorene prodavnice i saobraćaj je bio normalizovan, dok pojedine benzinske stanice obezbeđuje policija.

  13 sati dnevno BEZ STRUJE: Jedna zemlja u NIKAD VEĆOJ krizi

  Izvor: RTS

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE