Žitounija: Odmah ukinuti zabranu izvoza brašna

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Žitounija: Odmah ukinuti zabranu izvoza brašna

  Tri nedelje je prošlo kako je na snazi zabrana izvoza brašna i pšenice, a mlinovi poslednjih nedelja stvaraju višak. Zato iz Udruženja mlinske, pekarske i testeničarske industrije Srbije imaju dva zahteva, javlja N1.

  “Da se odmah ukine zabrana izvoza brašna ili ako Vlada iz nekog razloga to ne želi da uradi, onda da primeni Zakon o robnim rezervama i da Robne rezerve Srbije moraju da otkupe po tržišnim cenama sve viškove brašna. Velika šteta je već napravljena, zato što druge države se već ubacuju na naše tržište i postoji opasnost da ćemo mi u značajnom delu izgubiti tržište brašna na kome suvereno vladamo već pet-šest decenija”, navodi Zdravko Šajatović iz “Žitounije”.

  Srbija prema podacima Privredne komore izvozi oko 126.000 tona brašna i to najviše na tržišta zemalja u komšiluku: u Crnu Goru ide 44.255 tona, Severnu Makedoniju 35.637 tona, tržište Bosne i Hercegovine snabdeva sa oko 35.000 tona brašna, a Albanije sa 4.234 tone.

  Jedan od najvećih otkupljivača pšenice u Srbiji je “Žitopromet-mlin” u Senti, gde kažu da sirovina ima dovoljno do nove žetve, možda i na duži rok. A nova žetva je, podsećaju, na pragu.

  “Brašno u rinfuzu nema toliku tražnju, pošto je i država reagovala prema pekarima sa subvencionisanim brašnom. Mi imamo problem, uvećavaju se zalihe tog brašna i to može da dovede do zaustavljanja proizvodnje, jer ne znamo šta da radimo sa tim viškovima”, navodi Predrag Đurović iz Žitopromet-mlina.

  Iz Ministarstva trgovine nema odgovora na pitanja N1 o tome do kada će odluka o zabrani izvoza biti na snazi i da li će se sastati sa nezadovoljnim privrednicima.

  “Ova mera je mera koja svakako ne bi smela da ostane, bar ne u dužem periodu, odnosno u periodu do nove žetve, jer stvoriće problem velikih prelaznih zaliha, a sa druge strane – onemogućiti našim proizvođačima da ostvare dobru zaradu na međunarodnom tržištu.”

  Mislim da treba da iskoristimo priliku i logistiku koju nam pruža izvozna luka Konstanca koja je jedna od retkih crnomorskih luka koja je u ovom trenutku operativna za izvoz, ocenjuje Žarko Galetin, agroekonomski analitičar.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE