Povećánje akciza prvi će osetiti pušači, a da li će naftaši rast državnih zahvatanja preliti na vozače još nije sigurno. Od prekosutra paklice će poskupeti u proseku za 10 dinara, jer je ovog meseca namet na duvan povećan za 1,5 dinara.

Izvesno je da će cene menjati svi domaći proizvođači duvana, a novo usklađivanje po akciznom kalendaru očekuje se sredinom godine. Prema akciznom kalendaru, u periodu od 2017. do 2020. godine, svakog juna i januara specifična akciza za cigareta raste za 1,5 dinara. Sa ovim povećanjem, državni deo svake paklice samo umesto dosadašnjih 68,5 dinara iznosiće 70 dinara. Uz ovu, na cenu cigareta zaračunava se i proporcionalna akciza od 33 odsto cene, a na sve to valja dodati i PDV.

Povećanje akcize od 1,5 dinara ne znači toliko povećanje troška, kažu duvandžije.

To svaki put poveća cenu paklice za šest do sedam dinara. Jer, sa rastom cene paklice raste i proporcionalna akciza, koja čini 33 odsto, a sa tim veći je i trošak za porez na dodatu vrednost.

U skladu sa Zakonom o akcizama, Vlada Srbije je objavila nove dinarske iznose akciza usklađene sa rastom potrošačkih cena u 2018. godini. Državno zahvatanje po litru benzina je povećano za dinar, a na dizelu za 1,13 dinara. Naftaši još nisu napravili računicu na osnovu koje bi odlučili da li će nove akcize ukalkulisati u svoje cenovnike ili ne.

“Povećanje državnih nameta na gorivo ne znači automatski da će na pumpama za taj iznos doći do poskupljenja”, kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Pojašnjava da je to usklađivanje novi trošak naftnih kompanija prema državi. Toliko više će plaćati državi od 1. februara.