Srbiji 97 miliona evra iz EU fondova

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbiji 97 miliona evra iz EU fondova

  U Briselu je danas potpisan sporazum o korišćenju 97 miliona evra iz EU programa za pomoć Srbiji za pripremu za članstvo IPA, od čega je 49,6 miliona evra namenjeno za izgradnju međugasnog konektora između Srbije i Bugarske, a oko 29 miliona evra za očuvanje životne sredine u više gradova u Srbiji.

  Sporazum su potpisali srpska ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i evropski komesar Johanes Han koji su posebno istakli da će gasni konektor s Bugarskom osnažiti nezavisnost i snabdevanje Srbije energentima iz raznih izvora.

  Han je želeo da naglasi da će izgradnja tog gasnog konektora “ojačati nezavisnost Srbije u snabdevanju gasom, a to nije upereno ni protiv koga, niti je na korist bilo koga”.

  “Smatram”, naveo je evropski komesar za proširivanje, “da je u suštom interesu neke zemlje da bude što je više nezavisna kad je reč o izvorima i pravcima snabdevanja energentima, dakle u pitanju je politička i ekonomska nezavisnost”.

  “A upravo je i strategijski cilj EU da bude što nezavisnija u snabdevanju energijom”, rekao je Han, dodavssi da to “jača i političku težinu u razgovorima”.

  To je jedan od najvažnijih projekata koji bi trebalo da podrži u prvom redu snabdevanje Srbije iz različitih energetskih izvora i pravaca, kao i stabilnost u snabdevanju i jačanje infrastrukture.

  Drugi važan projekat koji bespovratno EU finansira jeste “projekat životne sredine u najširem smislu”, kako je to naglasila ministarka Joksimović, a to je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu, Brusu, Blacu.

  Iz fonda IPA će biti data sredstva i za projekte očuvanja zivotne sredine u 19 opština u našoj zemlji, navela je ministarka za evropske integracije, istakavši da su to značajni pojekti koji “na lokalu ; našim gradjanima pokazuju šta znače projekti evropskih integracija”.

  Komesar Han je dodao da se novac iz IPA fonda daje i za obezbeđivanje pitke vode u Kraljevu, Kruševcu i Trsteniku, a da to i sredstva za prečišćavanje otpadnih voda znače poboljšanje životnih uslova za srpske gradjane upravo na temelju evropskih vrednosti.

  Jadranka Joksimović je takođe rekla da se poslednjih dana dogadjaju političke stvari “koje su opterećujuće za naš proces evropskih integracija”, ali je predočila da je “Srbija potpuno usredsredjena na sopstveni razvoj”.

  “Mi, za razliku od nekih drugih u regionu”, podvukla je ona, “svet ne gledamo istim očima i bićemo posvećeni sagledavanju sveta kroz razvoj, saradnju, poštovanje načela i, pre svega, naših gradjana”.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Dragan

   Samo molim g.Hana i odlucujuce ljude u tim EU fondovima da PRATE I KONTROLISU potrosnju novca i tok realizacije projekata, u koje ce se ovaj novac ulagati, jer "znamo ljude"- pola para ce zavrsiti na racunima offshore i domacih " Žika export-import" kompanija...!!!!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE