Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija u top 10 zemalja po napretku u digitalizaciji uprave

  Srbija je u ovogodišnjem globalnom izveštaju UN o razvoju elektronskih usluga svrstana u grupu zemalja sa najvišim indeksom razvoja elektronske uprave u svetu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

  Navodi se da je po rezultatima izveštaja za 2022. godinu, Srbija među 10 zemalja u svetu koje su najviše napredovale u digitalizaciji javne uprave i da je po razvoju elektronskih usluga ispred 16 članica EU, poput Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Češke i Slovačke.

  „Indeks razvoja elektronske uprave (eGovernment Development Index – EGDI) Srbije ocenjen je najvišom ocenom, kao ‘veoma visok’. Pozicija Srbije je unapređena za 18 mesta u odnosu na izveštaj iz 2020. godine, što je osmi najveći skok na rang listi. Prema vrednosti indeksa, eUprava Srbije je danas na 40. mestu u svetu i najbolja u regionu“, piše u saopštenju.

  Dodaje se da je po vrednosti indeksa elektronskih usluga Srbija na 26. mestu u svetu, i to ispred zemalja kao što su Kanada, Švajcarska, Norveška i 16 članica Evropske unije, među kojima su Nemačka, Belgija, Irska, Poljska, Portugal, Hrvatska i Grčka.

  Beograd, 16.03.2021. – Prezentacija usluge „Plati“ preko koje ce gradjani Srbije sve uplate za vise od 300 usluga koje pruza MUP mogu da plate elektronskim putem, preko portala eUprava „Plati“ kreiranjem jedinstvene uplatnice. (BETAPHOTO/MUP SRBIJE/MO)

  „Indeks eParticipacije pozicionira Srbiju na 15. mesto na svetu, a samo tri članice EU, i to Danska, Finska i Estonija imaju participativniju onlajn interakciju države i građana“, naveli su iz Vlade Srbije.

  Jedinstveni globalni izveštaj Ujedinjenih nacija – United Nations eGovernment Development Survey 2022, sadrži pregled stanja i uporedno prati razvoj elektronske uprave u 193 države članice UN.

  Brnabić se pohvalila na Tviteru

  Premijerka Ana Brnabić objavila je na svom Tviter nalogu da je Srbija, po izveštaju UN za 2022. među 10 zemalja sveta koje su najviše napredovale u digitalizaciji javne uprave.

  „Taj zvanični izveštaj UN Srbiju svrstava ispred čak 16 EU zemalja po razvoju e-usluga. Nastavljamo da gradimo još efikasniju i transparentniju upravu u službi građana“, napisala je premijerka.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE