"Srbija u PRVIM REDOVIMA za vakcinu"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Srbija u PRVIM REDOVIMA za vakcinu”

  Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević kaže da su bezbednost i efikasnost na prvom mestu kada bude pronađena vakcina za koronavirus.

  Darija Kisić Tepavčević je gostujući u Beogradskoj hronici rekla da više od 150 različitih kompanija pokušava da napravi vakcinu, koja je, kaže, nešto što je najtraženije na čitavom svetskom tržištu.

  “To će biti velika korist za onu naciju i narod koja prva proizvede, i zdravstveno i ekonomski. Kad se napravi tako da bude efikasna i bezbedna, biće velika potražnja za njom”, napominje zamenica direktora “Batuta”.

  Srbija se, naominje, od samog početka uključila u proces i vodi intenzivne komunikacije sa najeminentnijim proizvođačima.

  “I Srbija je uložila dva miliona evra u istraživanja, to nas svrstava u red zemalja koje će među prvima imati vakcinu kad bude na tržištu.

  Postoje određene vakcine koje su u trećoj fazi kliničkog ispitivanja, ako bude pre svega bezbedna i efektivna, onda ćemo biti jedna od zemalja koje su prve u redu za vakcinu jer od početka aktivno učestvujemo u svemu tome, naglašava epidemiološkinja.

  Prema njenim rečima, proizvodnja vakcina nije jednostavna i prolazi niz postupaka koje imaju određene faze.

  “Sigurno je da je bezbednost vakcine na prvom mestu, mora da prođe kroz sve odgovarajuće procedure i određene faze bez ozbira na potražnju i što je ceo svet čeka”, napominje Kisić Tepavčevićeva.

  Građani se više pridržavaju mera

  Članica Kriznog štaba navodi da je smanjenje broja zaraženih logičan sled događaja pošto je primetno da se građani sada više pridržavaju propisanih mera.

  “Sigurno je da sad i kad izađemo na ulicu i uđemo u zatvoreni prostor, vidimo da se većina nas ponaša kako treba sa aspekta prevencije. Da li je trebalo da prođe ovaj period i da shvatimo da treba da se ponašamo savesno, verovatno jeste. Da smo to koristili savesnije i odgovornije, mogli smo da sprečimo određene infekcije. Mnogi su na opšte preventivne mere gledali kao da radimo bilo šta dok ne bude vakcine ili da će virus sam od sebe da nestane”, ukazuje Darija Kisić Tepavčević.

  Očigledno je, navodi, da se virus dobro adaptirao na humanu populaciju.

  “Dok čekamo vakcinu, nošenje maski itekako ima smisla, čak i kad se pronađe vakcina one su od izuzetnog značaja, ne samo od koronavirusa, već i kad dođe sezona gripa i ostalih respiratnornih infekcija koje se prenose kapljičnim putem”, napominje epidemiolog.

  Treba, kaže, biti svestan da je virus tu, da se prenosi lakše nego ikada. “Treba da zaboravimo da je leto i da učinimo sve i smanjimo rizik od infekcije”, ističe članica Kriznog štaba.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE