EU i zvanično skinula Srbiju sa liste bezbednih zemalja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU i zvanično skinula Srbiju sa liste bezbednih zemalja

  Savet Evropske unije zvanično je objavio novu listu zemalja za koje se od 16. jula preporučuje ukdanje restrikcije za putovanja u EU. Na popisu je 13 zemlja za prethodnog spiska, dok su Srbija i Crna Gora jedine skinute sa liste.

  U Briselu navode da će se lista ponovo biti ažurirana za dve nedelje.

  Na osnovu kriterijuma koji obuhvatanju prvestveno epidemiološku situaciju i mere zaštite, države članice EU 27 bi od 16. jula trebalo postepeno da ukidaju ograničenja putovanja na spoljnim granicama za stanovnike Alžira, Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Maroka, Novog Zelanda, Ruandae, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja i Kine koja je podložna još i uslovu reciprociteta za putovanja građana EU na njenu teritoriju.

  U pitanju su zemlje koje su bile i na prvoj listi Saveta EU koja se primenjivala od 1. jula sa izuzetkom Srbije i Crne Gore koje su uklonjene zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

  U Savetu EU navode da treće zemlje, čijim građanima je dozvoljeno putovanje u EU, moraju da imaju broj novih slučajeva COVID-19 tokom poslednjih 14 dana na 100.000 stanovnika “blizu il i ispod proseka” EU, da imaju stabilan ili opadajući trend novih slučajeva prethodna 14 dana, a u obzir se uzima i ukupni odgovor treće zemlje na COVID-19, uključujući aspekte kao što su testiranje, nadzor, praćenje kontakata, zadržavanje, lečenje i izveštavanje, kao i pouzdanost informacija.

  U Briselu napominju da preporuka Saveta EU nije pravno obavezujući instrument i da vlasti zemalja članica ostaju odgovorne za sprovođenje sadržaja preporuke.

  Zemlje članice mogu, ali i ne moraju, da ukinu ograničenja putovanja za navedenene zemlje, a ne bi trebalo da odluče da ukinu ograničenja putovanja za treće zemlje koje nisu na listi pre zajedničke koordinsiane odluke EU.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: MGSI

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE