Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  nbs

  Jedini van EU: Srbija PRVI PUT emitovala „zelenu“ evroobveznicu

  Republika Srbija je na međunarodnom finansijskom tržištu realizovala dve emisije evroobveznica u evrima, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS), ističući da je prvi put u svojoj istoriji Srbija emitovala „zelenu“ evroobveznicu u iznosu od jedne milijarde evra, ročnosti sedam godina (7G), čime pokazuje da je ekološki odgovorna zemlja.

  „Ova evroobveznica emitovana je po najnižoj kuponskoj stopi ikada od 1,00% i stopi prinosa od 1,26%, uz tražnju investitora koja je tokom aukcije premašila tri milijarde evra“, navode iz NBS.

  Istovremeno je emitovana i petnaestogodišnja (15G) konvencionalna evroobveznica u evrima u iznosu od 750 miliona evra, po kuponskoj stopi od 2,05% i stopi prinosa od 2,3%, što je evroobveznica najduže ročnosti koju je Republika Srbija do sada emitovala (za kojom je tražnja investitora premašila nivo od 2,5 milijarde evra).

  Emisijom zelene obveznice, Srbija je postala jedna od malobrojnih evropskih zemalja i jedina evropska država van EU koja je emitovala zeleni instrument.

  Ovako prikupljena sredstva biće iskorišćena isključivo za finansiranje ili refinansiranje novih i postojećih rashoda usmerenih na postizanje još održivijeg rasta srpske ekonomije, a kroz ulaganja u oblastima obnovljive energije, energetske efikasnosti, saobraćaja, održivog upravljanja vodama i sprečavanja i kontrole zagađenja, navodi se u saopštenju.

  „Još jedan uspešan izlazak naše zemlje na međunarodno tržište i izuzetno interesovanje međunarodnih investitora za srpskim hartijama, koje je tokom aukcije premašilo šest milijardi evra, predstavlja još jednu potvrdu njihovog poverenja u dugoročnu održivost dobrih ekonomskih performansi i očuvanje makroekonomske stabilnosti Republike Srbije.“

  Posebno me raduje činjenica da je zabeležena snažna tražnja investitora za prvim zelenim instrumentom koji je naša zemlja emitovala, što je rezultiralo najnižom stopom finansiranja koju je Srbija do sada postigla (1,00%) i ukazuje na poverenje investitora u strategiju održivog razvoja Srbije, ističe guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

  Emisija zelene obveznice u potpunosti je u skladu sa Principima zelenih obveznica Međunarodne asocijacije tržišta kapitala (ICMA – International Capital Market Ašociation), koji su svetski standard.

  „Održivost javnog duga naše zemlje, kao i do sada, ni u jednom trenutku neće biti dovedena u pitanje“, istakla je guvernerka NBS.

  Mali: Signal za investitore

  Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Srbija ponudila svoju zelenu obveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u vrednosti od jedne milijared evra i dodao da su to sredstva koja će biti iskorišćena za projekte iz zelene agende.

  „To je i važan signal za investitore da nastojimo da jačamo svoje kapacitete i ulažemo u zaštitu životne sredine“, naveo je Mali u saopštenju koje je prosledilo Ministarstvo.

  On je objasnio da će se sredstva od izdatih obveznica koristiti i za finansiranje i refinansiranje troškova vezanih za izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode za piće i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, za izgradnju metroa i moderne železnice.

  Dodao je da će u to biti uključena i zaštita od poplava, očuvanje biodiverziteta, kontrola i prevencija zagađenja, prikupljanje, prerada i reciklaža otpada, energtetska efikasnost i obnovljivi izvori energije.

  Najveći deo sredstava prikupljenih emisijom druge tranše evroobveznice, biće iskorišćen za, kako se navodi u saopštenju, „otplatu dugova koji su nasleđeni iz prošlosti“.

  Izvor: Politika, Agencije

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE