Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija prodala obveznice za 550 mil. EUR – „istorijski niska stopa prinosa“

  Srbija je na međunarodnom tržištu kapitala prodala 550 miliona evra obveznica sa prinosom od 1,25 odsto, saopštilo je Ministastvo finansija, navodeći ocenu ministra Siniše Malog da je reč o „istorijski najnižoj stopi prinosa“.

  „To je najniži prinos ikada ostvaren na obveznice Republike Srbije emitovane na međunarodnom finansijskom tržištu. Bolja cena koju smo ostvarili pokazuje da smo dodatno smanjili rizik zemlje u roku od svega pet meseci. To je potvrda poverenja investitora u rezultate koje Vlada Srbije ostvaruje i još jedna potvrda ekonomskih reformi“, naveo je Mali u pisanoj izjavi.

  On je naglasio da je javni dug Srbije u poslednjih nekoliko godina smanjen sa preko 70 odsto brutonacionalnog dohotka (BDP) na sadašnjih 51,9 odsto BDP.

  Mali je podsetio i da je prosečna ponderisana kamatna stopa na ukupan portfolio duga u septembru ove godine bila 3,4 odsto, dok je u 2016. godini iznosila 4,5 odsto.

  Novoemitovane obveznice Republike Srbije biće konsolidovane i predstavljaće jednu seriju sa državnim obveznicama emitovanim na međunarodnom finansijskom tržištu u junu ove godine.

  Kuponska stopa od 1,5 odsto godišnje i datum dospeća 2029, ostaju isti, a nove obveznice „biće listirane na Londonskoj berzi, jednom od najvećih i najreprezentativnijih tržišta na svetu“, navdeno je u saopštenju.

  Nakon prezentacije ostvarenih rezultata Republike Srbije, danas je počelo prikupljanje ponuda za emisiju obveznica u vrednosti od 550 miliona evra, a – kako se navodi- „ostvarena je tražnja od preko 1,7 milijardi evra, što je trostruko više od ponuđene vrednosti emisije“.

  Ministar Mali kaže da su „uspešni rezultati koje Republika Srbija kontinuirano ostvaruje, zajedno sa povoljnim uslovima na međunarodnom finansijskom tržištu kapitala, rezultirali da se nove obveznice prodaju po istorijski najnižoj stopi prinosa od 1,25 odsto“.

  „Iz perspektive finansijskog tržišta, ovo je veliki rezultat za našu zemlju. Uspeli smo da se u ovoj godini dva puta pojavimo na međunarodnom finansijskom tržištu i potvrdimo najniže kamatne stope na državne hartije od vrednosti koje je Republika Srbija do sada izdala“, naglasio je Mali.

  Prema njegovoj oceni, emitovanje novih obveznica „po istorijski najnižoj stopi prinosa od 1,25 odsto doprineće daljoj fiskalnoj konsolidaciji“ kroz značajno smanjenje troškova kamata u budžetu Srbije, poboljšanju valutne strukture i javnog duga, navedeno je u saopštenju.

  Na ovome je ministru finansija, ali i guvernerki NBS, lično čestitao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je gostujući u emisiji upitnik istakao da je Srbija prvi put prodala obveznice po toliko niskoj stopi prinosa.

  Izvor: Danas, FoNet, BIZLife, RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE