Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  zorana mihajlović

  „Srbija nije ni računala na rusku naftu od 1. novembra“- koje su moguće alternative?

  Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je svejedno da li je Srbija trebalo osmim paketom sankcija EU prema Rusiji da bude izuzeta iz zabrane uvoza ruske nafte i da li je neko to onemogućio, jer su se naša zemlja i NIS pripremili na to da se uvozi nafta iz drugih država.

  Ministarka Zorana Mihajlović nije želela da komentariše direktno napise u medijima da je Hrvatska uz još neke zemlje čcanice EU navodno sprečila da Srbija osmim paketom sankcija bude izuzeta iz zabrane uvoza nafte iz Ruske Federacije.

  „Već u maju bila je jasna najava da će ovim paketom sankcija Srbija biti onenmogućena da od novembra uzvozi rusku naftu i već tada je uvozila malo ruske, malo neke druge, a 20 odsto je bilo srpske nafte Velebit. Sve je zavisilo do cene“, rekla je Mihajlovićeva.

  Objasnila je da je i prethodnih meseci bilo diverzifikacije uvoza, u zavisnosti od cene sirove nafte na svetskom tržištu.

  „Mesecima se spremamo za to…“

  „Onog trenutka kada je počeo rat u Ukrajini ruska nafta je imala nižu cenu i tada je NIS uvozio više ruske nafte. NIS se već mesecima prirema za to da uvozi nerusku naftu 80 odsto, a 20 odsto će prerađivati srpske nafte Velebit, koja je jedna od najkvalitetnijih na svetu“, rekla je Mihajlović.

  Naglasila je da nam je svejedno da li je neko pokušavao da onemogući ili omogući da Srbija bude osim paketom sankcija EU izuzeta iz embarga na rusku naftu.

  „Mi nismo uopšte računali na rusku naftu i od prvog trenutka smo računali da od 1. novembra nemamo rusku naftu i to je to“, ponovila je ministarka.

  Koja je altrenativa?

  Na pitanje da li će NIS sada kupovati saudijsku naftu, ona je odgovorila da to zavisi od cene.

  „Koliko znamo iz NIS-a sve je otvoreno, tu je iračka kirkuk nafta, može da bude i saudijska, suština je u ceni. Važna nam je laka nafta, jer ona ima mnogo manje sumpora i iz nje se dobija mnogo više dizela i benzina, ali naša rafinerija je fantastična, savremena, gde mi čak i sa teškom naftom našom velebit, možemo da mešamo laku naftu“, objasnila je Mihajlovićeva.

  Dodala je da će se u vezi sa najavama o uvozu nafte iz Saudijske Arabije videti kako će ići pregovori o tome.

  Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da će „uvođenje sankcija“ EU Srbiji u energetici, po „eksplicitnom zahtevu i ultimatumu“ Hrvatske, direktno naneti štetu vrednu stotina miliona evra Srbiji i njenim građanima.

  Evropska unija je dozvolila te sankcije na uštrb života i standarda svih građana Srbije, uključujući i pripadnike hrvatske nacionalne manjine. Ovo će nas koštati na stotine miliona evra“, istakla je Brnabić na televiziji Hepi.

  „Ovo je otvoreni akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji“, konstatovala je Brnabić.

  Kako je objasnila, zbog tih sankcija, nafta koja stiže preko Jadranskog naftovoda (JANAF), a koji je u bivšoj Jugoslaviji gradila i Srbija i njeni građani, svojim novcem, biće najmanje 20 odsto skuplja.

  „Ono što su mislili da urade Rusiji, u sredu su uradili nama, jer mi zavisimo od naftovoda iz Hrvatske. Koriste to za političku ucenu i odmazdu. Oni koriste energetiku za politički rat i odmazdu. Hrvatska, a EU je to dozvolila. Koriste energetiku za političke ciljeve“, navela je Brnabić i dodala da jedva čeka da EU to objasni.

  Brnabić je najavila da će se Vučić ovim povodom obratiti građanima 8. oktobra.

   

  Izvor: RTS, N1

  Foto: Beta/Ministarstvo rudarstva/Zoran Petrović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE