Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU odložila odluku o zabrani uvoza ruske nafte na Z. Balkan

  Evropska unija je odložila odluku o mogućem izuzeću Zapadnog Balkana iz zabrane uvoza ruske nafte, javila je Radio-televizija Srbije.

  EU će se vratiti ovom pitanju pre nego što zabrana stupi na snagu 1. decembra, izjavio je u Briselu evropski zvaničnik, uključen u pripremu sankcija prema Rusiji.

  Pre 1. decembra EU će morati da odluči da li će Hrvatska moći da i dalje uvozi rusku naftu pomorskim putem i zatim je dostavlja drugima na Zapadnom Balkanu, rečeno je u Briselu.

  Evropski zvaničnik je naglasio da je sa stanovišta EU „poželjno da su zemlje kandidati usklađene sa politikom sankcija, a da će debata pokazati koliko će neusklađenost Srbije uticati na odluku o izuzeću iz zabrane ruske nafte“.

  Izvori navode da zemlje članice treba da odluče da li „Zapadni Balkan može da ima privilegovaniju poziciju nego same članice u pogledu uvoza ruske nafte, imajući u vidu da je reč o trećim zemljama koje su nam vrlo bliske“.

  Evropska unija je usvojila novi, osmi paket sankcija protiv Rusije zbog ilegalne aneksije regiona u Ukrajini.

  Usvojeni paket uvodi ograničenje cena za pomorski transport ruske nafte za treće zemlje i „dalja ograničenja pomorskog transporta sirove nafte i naftnih derivata u treće zemlje“.

  „Srbija nije ni računala na rusku naftu od 1. novembra“- koje su moguće alternative?

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE