Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija na „CRVENOJ LISTI“ još jedne zemlje

  Ministarstvo zdravlja Austrije izradilo je novu uredbu o epidemiološkim merama, kojom su Srbija, ali i sve ostale zemlje Zapadnog Balkana, stavljene na „crvenu listu”.

  Pored Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana sa liste zemalja sa niskim epidemiološkim rizikom „ispale” su i SAD, Jermenija, Azerbejdžan, Brunej, Izrael, Japan i Tajland.

  Iz tih zemalja je od sada moguće u Austriju ući samo uz potvrdu o potpunoj imunizaciji.

  Na „zelenu listu” stavljen je jedino Urugvaj, koji je do skoro bio među zemljama gde se širi novi soj.

  Produžen rok vakcinacije

  Inače, Uredba je donela još jednu novinu, a to je produženje roka važenja vakcinacije sa devet na 12 meseci, prenosi Tanjug.

  Do sada je važilo pravilo da se lice tretira kao vakcinisano devet meseci od prijema druge doze, a od sada se taj rok produžava na 360 dana.

  Nova uredba trebalo bi, prema Ministarstvu, da bude objavljena iduće nedelje, pre stupanja na snagu novih epidemioloških mera, koje su najavljene za sredu, a koje predviđaju ograničenja pre svega za nevakcinisane.

  Rigoroznije mere i za one koji se nađu u Austriji

  Naime, od 15. septembra mere će se pooštravati na osnovu popunjenosti kapaciteta na intenzivnoj nezi.

  Tako od srede, kada se očekuje popunjenost od 10 odsto, stupaju na snagu nove mere, koje predviđaju da nevakcinisana lica moraju da nose maske višeg nivoa zaštite, FFP2 u svim prodavnicama, dok će tu vrstu maske vakcinisani i izlečeni od kovida morati nositi samo u prodavnicama namirnica, supermarketima, i javnom prevozu.

  Takođe se smanjuje i rok važenja antigen testa na 24 sata, a PCR testa na 48 sati, čime će biti potrebno češće testiranje nevakcinisanih ako žele u kafiće, restorane, bioskope…

  Kada kapaciteti intenzivne nege budu dostigli nivo popunjenosti od 15 odsto, stupaju na snagu dalja pooštrenja koja predviđaju, pre svega, da na velike manifestacije sa više od 500 ljudi i u lokale noćne gastronomije mogu ući samo lica koja poseduju sertifikat o vakcinaciji ili preležanom kovidu.

  To znači da će moći da uđu samo vakcinisani i izlečeni, ali kojima od oboljenja nije prošlo više od šest meseci.

  Vlasti još moraju rešiti da li to važi samo za goste ili i zaposlene. Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn najavio je da bi ova mera mogla biti, kasnije proširena na svu gastronomiju i hotelijerstvo.

  Izvor: 021

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE