Srbija korak bliže EU

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija korak bliže EU

  Komesar Johanes Han izjavio je da je Srbija otvorila dva nova poglavlja jer je postignut dobar napredak u oblasti ekonomske i monetarne politike i u oblasti statistike.

  Napredak u Poglavlju 17 (ekonomska i monetarna politika) i Poglavlju 18 (statistika) je ključan za dalje strukturne reforme i ekonomski rast u Srbiji, naveo je. “Sadašnji rast je dobar, strukturne reforme daju rezultate, ali moraju da se očuvaju”, dodao je evropski komesar.

  Zahtevi iz poglavlja 12 traže da Srbija pripremi svoj godišnji budžet i reforme na jedan transparentan način u konsultaciji sa EU, dodao je.

  Budžetska transparentnost, predvidljivost u zakonodavnom segmentu i odlučno sprovođenje reformi doneće dugoročni rast i otvaranje radnih mesta. Strukturne reforme moraju da budu praćene dobrim statistikama, navodi Han.

  Han kaže da su srpske statističke baze podataka jedne od najsveobuhvatnijih u regionu, međutim navodi da su potrebni dalji napori u izveštavanju o ključnim makroekonomskim indikatorima i strukturi ekonomije.

  Kvalitet je važniji od brzine, istakao je Han koji je dodao da su reforme o vladavini prava u srži proširenja, ističući da o tome nema pregovora. Srbija se približlila još jedan korak ulasku EU, istakao je Han.

  Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da su to važna poglavlja kojima se potvrđuje da je Srbija i do sada bili uspešna u ekonomskim perfomansama.

  Što se tiče Poglavlja 18, želimo da uvedemo nova istraživanja u naš statistički sistem, da izmerimo i uporedimo gde smo u odnosu na kvalitet života naših ljudi, ciljeve održivog razvoja – da imamo realnu sliku gde smo u odnosu na ono što su standardi u EU, navela je ministarka.

  “Ako me pitate da li smo zadovoljni, ja mislim da smo mogli da otvorimo i više. Mislim da smo imali značajne, suštinske rezultate u oblasti napretka u vladavini prava”, rekla je ministarka.

  Izvor: N1, Beta

  Foto: EbS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE