Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija kargo se OBNOVILA novim lokomotivama

  Na Železničkoj stanici Resnik u Beogradu u saobraćaj je pušteno 16 novih lokomotiva Simens Vektron, čija nabavka je, za potrebe preduzeća Srbija kargo, koštala 64 miliona evra.

  Ranije je nabavljeno 48 putničkih vozova, a sada, „posle skoro 40 godina“, i 16 teretnih lokomotiva, rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

  „Šesnaest novih lokomotiva važno je ne samo za Srbija kargo, nego i za Srbiju, jer je naš cilj da Srbija i u železničkom, kao i u drumskom saobraćaju, bude nezaobilazni tranzitni koridor“, rekla je ministarka.

  Iznela je i da je „pre nekoliko godina prosečna starost mašinovođa u Srbija kargu bila oko 50 godina, a u prethodne dve godine zaposleno je oko 180 mladih mašinovođa“.

  Dodala je da će ove i sledeće godine biti obnovljeno 500 kilometara železničkih pruga.

  Srbija Kargo godišnje na Koridoru 10 preveze 13 miliona tona robe.

  „Vektron“ (Vectron) je serija lokomotiva firme Simens Mobiliti, predstavljena 2010. godine u četiri verzije: dizel, multi-sistem, i AC i DC na električni pogon.

  Opisuje se kao serija „rekonfigurabilnih i modularnih“ lokomotiva, sa „kolnim rasporedom Bo-Bo“. Naslednik je porodice lokomotiva „EuroSprinter“, a jeftinija, osnovna verzija, nazvana „Smartron“ je predstavljena 2018. godine.

  Lokomotive „Vektron“ suz dugačke 19 metara, a široke tri, zavisno od verzije pogona teške su 79 do 86 tona, maksimalne brzine 160 ili 200 kilometara na sat.

  Ima ih u verzijama srednje snage 5,2 MW ili 7.000 konjskih snaga za regionalni putnički saobraćaj i za „srednji teretni rad“, kao i visoke snage 6,4 MW ili 8.600 konjskih snaga. Verzije DC su samo u verziji srednje snage.

  Izvor: Beta, RTS

  Foto: screenshotSrbij

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE