Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija, ipak, NE PROTERUJE crnogorskog ambasadora

  Srbija će jednostrano povući odluku o proglašenju personom non grata ambasadora Crne Gore u Beogradu Tarzana Miloševića, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

  Brnabić je novinarima rekla da je takva odluka doneta na njenom sastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem i da se nada da će biti „protumačena kao akt dobre volje“.

  Ona je kazala da je Vučić zamolio Vladu da razmotri odluku Ministarstva spoljnih poslova Srbije o proglašenju Miloševića personom non grata.

  „Vučić i razume i podržava jučerašnju odluku Vlade, reagovali smo u skladu s Bečkom konvencijom, potpuno normalno i prirodno. On je rekao da su konvencije važne, ali da je život važniji, da je naša saradnja s Crnom Gorom važna i da treba još jednom da pružimo ruku prijateljstva jer je dosta bilo sukoba u regionu“, navela je Brnabić.

  Kazala je da se državni vrh Srbije o povlačenju odluke konsultovao sa predstavnicima Srba u Crnoj Gori i dodala da su oni takav potez podržali.

  Odluka o proterivanju Miloševića doneta je u subotu kao recipročna mera nakon što je Crna Gora proglasila ambasadora Srbije u Podgorici Vladimira Božovića personom non grata i od njega zatražila da napusti tu zemlju u roku od 72 časa.

  Premijerka je rekla da „deluje da su odlazeće vlasti Crne Gore očekivale da se nešto desi da bi se pojavio razlog za izbacivanje ambasadora“.

  Navela je da je „potrebno dati šansu prijateljstvu, partnerstvu i saradnji“, kako iz razloga regionalne stabilnosti tako i zbog toga što Srbi čine 30 odsto stanovnika Crne Gore.

  Navela je da su Srbiji važni i ekonomski odnosi sa Crnom Gorom, i dodala da je robna razmena prošle godine iznosila 857,3 miliona evra, od čega je izvoz iz Srbije bio 787,4, a uvoz iz Crne Gore 69,9 miliona evra.

  Mandatar za sastav Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je ranije da žali zbog odluke o proterivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića iz Podgorice, ocenivši da takvi potezi nisu u duhu evropskog puta i dobre regionalne saradnje prijateljskih država.

  Naveo je da odlazeći crnogorski režim ni u poslednjim danima ne preza od polarizacije društva i produbljivanja podela i da će nova Vlada raditi na poboljšanju odnosa sa Srbijom.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE