Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija impresionirala MMF, ali joj je potrebno obimno finansiranje

  Srbija je ostvarila impresivna ekonomska postignuća tokom većeg dela protekle decenije, ali su posledice rata u Ukrajini i problemi u energetskom sektoru doveli do potreba za velikim spoljnim i fiskalnim finansiranjem, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

  U objavljenom izveštaju o Srbiji, po završetku prve revizije stend-baj aranžmana, MMF je naveo da je životni standard u Srbiji poboljšan u protekloj deceniji, da je inflacija pala, da su javne finansije ojačane, a rezerve povećane, uz pomoć velikog priliva stranih direktnih investicija (SDI).

  Međutim, posledice rata u Ukrajini, naročito nagli rast cena energije u svetu, i duboko ukorenjeni problemi u energetskom sektoru Srbije, koji su isplivali na površinu prošle godine, doveli su do potreba za velikim spoljnim i fiskalnim finansiranjem, što je navelo vlasti da zatraže stend-baj aranžman, navodi MMF.

  U izveštaju se navodi da su fiskalni i eksterni rezultati za 2022. godinu bili bolji od očekivanih i da je nezaposlenost i dalje niska.

  Inflacija veliki izazov

  Rekordni prilivi stranih direktnih investicija nastavljaju da povećavaju rezerve, ali inflacija ostaje veliki izazov, dodaje se.

  Pre svega zbog visokih cena hrane i energenata, ukupna inflacija je sada znatno iznad ciljanog opsega Narodne banke Srbije (NBS), a bazna inflacija je takođe naglo porasla, navodi se.

  Očekuje se da će fiskalna politika ostati restriktivna u 2023. godini, uprkos dodatnim merama potrošnje, navodi MMF i ukazuje da u energetskom sektoru dalje postoje strukturni problemi, koji su u fokusu stend-baj aranžmana.

  U izveštaju se takođe navodi da i dalje postoje dugotrajni geopolitički izazovi.

  Misija MMF je krajem marta i početkom aprila boravila u dvonedeljnoj poseti Beogradu, povodom prve revizije stend-baj aranžmana.

  Stend-baj aranžman vrednosti 2,4 milijarde evra sprovodi se od decembra 2022. godine i traje do kraja 2024. godine.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay, BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE