Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija i Evroazijski ekonomski savez: Kako teku pregovori?

  Srbija je od maja 2016. godine kandidat za uspostavljanje zone slobodne trgovine sa Evroazijskim ekonomskim savezom koji čine Rusija, Belorusija, Kazahhstan, Jermenija i Kirgistan, a ovih dana završena je druga runda pregovora, piše Danas.

  Pregovori bi trebalo da se nastave u januaru sledeće godine. Spoljnotrgovinska razmena Srbije sa EAES svodi se uglavnom na trgovinu sa Rusijom sa kojom još od 2000. godine ima trgovinski sporazum kojim je deo proizvoda izuzet od carina.

  U poslednjim pregovorima srpska strana traži da se carina oslobode prehrambeni proizvodi kao što su tvrdi sirevi, živinsko meso, duvan i šećer. I mada već nekoliko godina srpska strana pokušava da obezbedi bescarinski izvoz Fijata, izvoz Srbije u zemlje EAES se svodi uglavnom na poljoprivredno prehrambene proizvode, a uvoz na energente.

  Ruska federacija se nalazi na četvrtom mestu trgovinskih partnera Srbije s obzirom da čini 5,7 srpskog izvoza, a učestvuje sa 7,3 odsto u našem uvozu. Kada se dodaju i ostale zemlje Saveza računica se mnogo ne menja.

  U prošloj godini ukupan izvoz Srbije u zemlje EAES je iznosio oko 1,078 milijardi dolara, dok je uvoz bio 1,79 milijardi dolara, a gro razmene je u stvari sa Rusijom. U odnosima sa ovom zemljom Srbija je na putu da ove godine ponovo ostvari izvoz veći od milijardu dolara, kao što je to bio slučaj 2013. i 2014. godine, ali uz manji uvoz nego tada.

  Izvor: Danas

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE