Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Taxi

  Najveće IT organizacije u Srbiji od Vlade traže povlačenje jednog važnog zakona

  Predstavnici osam najvećih IT organizacija u Srbiji danas su se založili da Vlada povuče iz skupštinske procedure predložene izmene i dopune Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju jer njima neće biti rešeni dugogodišnji problemi u obavljaju tih poslova.

  „Posebno je sporno zadržavanje fiksiranih cena usluga, ograničavanje broja pružalaca usluge, postavljanje neopravdanih uslova za obavljanje delatnosti i onemogućavanje daljeg razvoja savremenih digitalnih servisa, čime se veštački podiže cena usluge i troškovna neefikasnost svaljuje na krajnjeg korisnika“, navodi se u saoštenju IT organizacija.

  Dodaje se da su predložene zakonske izmene protivne principima slobodne tržišne utakmice i programu Vlade Srbije, a pogotovo njegovim delovima koji se odnose na smanjenje digitalnog jaza i digitalizacije tradicionalnih industrija, kao i da otežavaju ulazak novih učesnika na tržište.

  „Umesto konkurencije i digitalizacije usluga, predložene izmene i dopune Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju pokušavaju da sačuvaju poslovne modele koji nisu prilagodjeni savremenom društvu. One onemogućavaju otvaranje tržišta za alternativne oblike prevoza putnika, dok postojeći učesnici na tržištu nisu motivisani da usluge unapredjuju, a krajnjim korisnicima se ograničava izbor i pružaju manje kvalitetne usluge po višim cenama“, smatraju predstavnici IT organizacija.

  Ocenjeno je da jednak tretman klasičnih taksista i pružalaca alternativnih usluga prevoza treba da podrazumeva slobodnu konkurenciju, objektivno neophodne, jasne i transparentne uslove za obavljanje delatnosti.

  Usvajanju predloženih izmena Zakona o prevozu putnika u drumskom sobraćaju protive se Niški klaster naprednih tehnologija, Subotički IT klaster, IKT mreža, Vojvodjanski IKT klaster, IT klaster Centralna Srbija, Inicijativa „Digitalna Srbija“, Zrenjaninski IKT klaster i SEE ICT.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE