Srbija i dalje među najskupljim zemljama po ceni evro dizela

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija i dalje među najskupljim zemljama po ceni evro dizela

  Bilo da je cena barela nafte na svetskoj berzi ispod 20 dolara, (kakav je slučaj bio u aprilu 2020.), ili iznad 55 dolara što je cena od prethodne nedelje, gorivo u Srbiji ostaje među najskupljim u regionu.

  I tokom tog najvećeg svetskog zabeleženog pada cene crnog zlata izazvanog korona virusom u svetu do danas po ceni evro dizela, naša zemlja je gotovo u samom vrhu. Kada je reč o benzinu, Srbija tu „ume” i i da sklizne s trećeg na četvrto mesto na tabeli zemalja u regionu, ali nije zabeleženo da je po cenama goriva bila među najjeftinijima, poput Makedonije ili BiH. Daleko od togga.

  I dok se narednih dan čeka da vlada usvoji nove akcize na derviate, vozači u našoj zemlji litar benzina plaćaju 135,5 dinara odmah iza Grčke, Albanije i Hrvatske, gde je tokom vikenda došlo do poksupljenja.

  Kada je reč o evro dizelu tu Srbija drži neslavno drugo mesto odmah posle najskuplje Albanije. Kod nas se ovo gorivo prodaje za 143,7 dinara. Ništa nije bolja situacija ni s auto gasom i na pumapma ga toče za 76,7 dinara.

  S novim povećanjem akciza (najverovatnije početkom februara), gorivo će biti za oko dinar. Reč je, inače, o redovnom godišnjem usklađivanju akciza koje prate rast cena na malo.

  Uporednom analizom cena derivata Udruženja naftnih kompanija Srbije, vidi se da je litar benzina najjeftiniji u BiH i toči se za 104,1 dinar, dakle za 31,4 dinara jeftinije nego kod nas. Evro dizel je najjeftiniji u Makedoniji i prodaje se za 99,7 dinara što je za 44 dinara jeftinije nego ne domaćim pumpama. Dok je atuo gas i dalje najjeftinije sipati u Bugarskoj gde je jeftiniji za 23,5 dinara.

  Razlog tolikih razlika u ceni je ne samo sirove nafta, jer većina ovih zemaljk kao i mi uvozi sirovinu, ali je problem u srpskim velikim državnim zahvatanjima na cene deriva koji se i dalje tretiraju kao luskuzna roba.

  Trenutno je akciza na bezolovni benzin 57,10 dinara po litru, dok je akciza na dizel 58,72 dinara. Ukupno povećanje cene benzina i dizel goriva ove godine trebalo bi da bude 1,2 dinara po litru, a da li će se nova cena primenjivati na kupce, znaće se od 1. feburara, kada psokpljuje i struja. Na to treba dodati 20 odsto PDV, što znači da bi ukupno povećanje cena trebalo da bude oko 1,2 dinara po litru

  Izvor: BIZlife/Jelena Stojanović

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE