Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija i Azerbejdžan formiraju Savet za strateško partnerstvo

  Srbija i Azerbejdžan formiraće Savet za strateško partnerstvo u cilju efikasnog rešavanja prioritetnih pitanja od zajedničkog interesa i podizanja bilateralnih odnosa strateškog partnerstva na kvalitativno novi nivo.

  Formiranje Saveza dogovoreno je potpisanom Zajedničkom izjavom predsednika Republike Srbije i predsednika Republike Azerbejdžan.

  Aleksandar Vučić i Ilham Alijev potpisali su u Beogradu i Memorandum između Republike Srbije i Republike Azerbejdžan o osnivanju Saveta za strateško partnerstvo.

  Zajednička izjava dva predsednika sadrži 14 tačaka kojima su ponovo potvrđena posvećenost ciljevima i načelima Povelje Ujedinjenih nacijaizražena spremnost da se neguje politički dijalog u svim oblastima strateške bilateralne saradnje, kao i o međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa.

  U dokumentu je istaknuta i neophodnost jačanja kako bilateralne tako i multilateralne saradnje u borbi protiv širenja oružja za masovno uništenje, terorizma, separatizma, ekstremizma, transnacionalnog organizovanog kriminala, nezakonite trgovine oružjem, narkoticima i psihotropnim supstancama, trgovine ljudima, pranja novca, krivičnih dela u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, kao i drugih novih bezbednosnih izazova, saopšteno je iz Predsedništva.

  Podržano je i stvaranje povoljnih uslova za preduzetništvo, organizovanje zajedničkih poslovnih događaja u cilju razvoja bilateralnih poslovnih odnosa, kao i širenje direktnih veza između poslovnih zajednica dve zemalje.

  Dogovoreno je i zajedničko delovanje u oblasti turizma, razmenu iskustava i unapređenje saradnje u oblasti multikulturalizma, nauke i obrazovanja, zdravstva, životne sredine, socijalne zaštite, omladinske i sportske politike.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE