Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija dobila JOŠ JEDAN LEK za koronu

  Srbija je obezbedila lek sotrovimab koji će u jednoj dozi ambulantno biti primenjivan kod kovid pacijenata u prvih 10 dana ako imaju visoke faktore rizika, izjavila je za Tanjug direktorka Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

  Radojević Škodrić je istakla da je reč o leku velike efikasnosti i bezbednosti koji je obezbedio predsednik Aleksandar Vučić.

  „Primenjuje se kod pozitivnih pacijenata u prvih 10 dana ako imaju visoke faktore rizika da dođe do teške faze bolesti i eventualno smrti. Lek se primenjuje ambulantno, u obliku infuzije, jedanput i zaista je pokazao izuzetno visoku efikasnost“, objasnila je Radojević Škodrić.

  Dodala je da se lek nalazi na listi lekova koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija, a i u američkom je protokolu za lečenje.

  Istakla je da je taj lek iz grupe neutrališućih antitela, u koju spadaju i regeneron i bamvabivinab koji je obezbeđen pre par meseci.

  Potpisan ugovor i za molnopiravir

  Direktorka RFZO je rekla da je Srbija potpisala i ugovor sa MSD kompanijom za najnoviji lek molnopiravir kojim je trenutno zaokupirana svetska i domaća stručna javnost.

  „Lek je u kliničkim studijama pokazao izuzetne rezultate i treba da se registruje do kraja godine kod amerčke a zatim i evropske agencije. Odmah nakon registracije će zemlje koje su potpisale ugovor dobiti ovaj lek. Srbija je potpisala ugovor paralelno sa Amerikom i mi smo prva zemlja u Evropi koja će dobiti lek pored Amerike“, rekla je ona.

  Naglasila je značaj blagovremenog potpisivanja ugovora jer se tako obezbeđuje prednost u dobijanju količina leka.

  „Zemlje koje su potpisale ugovore su se obezbedile ne samo da prve dobiju lek, nego da dobiju i količine koje su potrebne za građane“, rekla je Radojević Škodrić.

  Dodala je da se pregovara i sa Fajzerom za lek koji je u kliničkoj studiji pokazao visoke rezultate. „Čim se završi klinička studija biće dostupno potpisivanje ugovora“, rekla je ona.

  Direktorka RFZO ocenila je da Srbija u odnosu na druge ekonomski razvijenije zemlje dobija lekove i najnovije terapijske opcije među prvima, od početka korone.

  Prema njenim rečima, struka određuje kada se koji lek kod koga primenjuje.

  Ipak, ističe da ne može nijedan lek da zameni vakcinu, jer ona sprečava zaražavanje i razvoj dalji bolesti.

  „U Srbiji imamo sve lekove, za sve faze bolesti i sve najnovije inovativne lekove, ali da lek može da zameni vakcinu vakcina ne bi postojala. Nije jasno zašto čekamo, da se razbolimo dobijemo lek i da se lečimo kada vakcinacijom možemo da to da sprečimo“, rekla je Radojević Škodrić.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE