Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija dobija fabriku Sinofarm vakcina – kapacitet 40 miliona doza godišnje

  U Zemunu je danas postavljen kamen temeljac za izgradnju fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinofarm.

  Reč je o zajedničkom ulaganju Srbije, Кine i Ujedinjenih Arapskih Emirata u vrednosti 30 miliona evra.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da veruje da će projekat za izgradnju fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije biti ostvaren u interesu građana Srbije i celog regiona.

  Vučić je prilikom ceremonije postavljanja kamena temeljca u Zemunu naveo da će u toj fabrici, pored proizvodnje, „biti sposobni da se usavršavaju i da pune nove komponente za buduće vakcine“.

  Istakao je da je kapacitet fabrike 40 miliona doza godišnje, a da je „naš plan“da se proizvede 30 miliona, „što je dovoljno za Srbiju, region i sve koji su zainteresovani“.

  “Bićemo među prvima u svetu koji će imati mogućnost da zajedno sa partenerima iz Kine i UAE menjamo sadržaj supstance i da budemo među prvima u svetu koje će blagodeti naučnih otkrića moći da podelimo sa narodom i da efikasnot i kvalitet vakcina bude na još višem nivou“, kazao je Vučić.

  Naglasio je da je kineska vakcina „apsolutno sigurna i da ima široko polje dejstva“.

  „Ponosan sam što će Srbija u saradnji sa Kinom i UAE imati fabriku koja će vakcinama snabdetvati i zemlje regiona i Evrope i što nismo čekali da nam neko drugi ponudi rešenje u borbi protiv pandemije već mi uspevamo da rešavamo deo regionalnih i globalnih problema“, kazao je Vučić.

  On je naveo da će do kraja marta iduće godine biti završen prvi pogon gde će se puniti kineske vakcine, a do tada će se punjenje Sinofarm vakcine raditi u Hemofarmu.

  U drugoj fazi, do 2023. godine, biće izgrađen i pogon gde će se proizvoditi aktivna supstanca za vakcinu.

  „U fabrici će u prvoj fazi raditi 180 ljudi, od kojih će 40 odsto biti visokostručni kadrovi, a u drugoj fazi će biti zaposleno još 100 radnika“, rekao je Vučić.

   

  Svečanosti povodom polaganja kamena temeljca za fabriku vakciona prisustvovali su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, generalni i izvršni direktor kompanije Mubadals iz UAE Kaldun Al Mubarak i generalni direktor kineske kompanije Grupa 42 Peng Sijao.

  Izvor: Agencije

  Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE