Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija blokirala ulazak tzv. Kosova u EUSAIR

  Srbija je saopštila da neće dopustiti da Kosovo, kao samostalna zemlja, bude deo Strategije Evropske unije za jadransko-jonski region (EUSAIR) u sklopu koje 10 država sarađuje u područjima saobraćaja, turizma, zaštite okoline i energetike.

  U Tirani je boravila delegacija Kosova predvođena ministrom lokalne samouprave Elbertom Krasnićijem koja nije bila na tom susretu, ali se sastala sa predstavnicima Evropske komisije, tražeći prijem Kosova u EUSAIR, prenosi HRT.

  Podseća se da je EUSAIR forum na kojem učestvuju Hrvatska, Slovenija, Italija, Grčka, Srbija, BiH, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija i San Marino, a pokrenula ga je 2014. godine Evropska komisija kako bi se zemlje kandidati i potencijalni kandidati približili članstvu u EU.

  Tih 10 zemalja koje izlaze na Jadransko i Jonsko more, ili se nalaze u njihovom zaleđu, okupile su se na godišnjoj konferenciji u Tirani od 16. do 18. maja.

  Za prijem novih članica potrebna je saglasnost svih 10 članica EUSAIR.

  „U skladu sa međunarodnim pravom i poveljom UN, Kosovo i Metohija je sastavni deo Republike Srbije, kao punopravne članice UN. Sva relevantna pitanja u vezi sa Kosovom i Metohiju u okviru Srbije, sadržana su u rezoluciji SB UN 1244“, napisalo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije u mejlu poslatom Hini.

  Predsedavanje EUSAIR ovaj mesec preuzela je BiH, dok 1. juna 2023. godine jednogodišnje predsedavanje preuzima Hrvatska.

  Krasnići je u nedelju u razgovoru za Hinu rekao da veruje da će Hrvatska podržati aspiraciju Kosova.

  Iz Evropske komisije poručili su da bi se EUSAIR mogao dalje širiti, ali da ulazak zemalja ne zavisi od njih, nego o pristanku svih 10 članica, a da Srbija blokira ulazak Kosova.

  Izvor: N1, FoNet

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE