Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija BEZ GARANCIJA da će dobiti dogovorene vakcine

  Sa Fajzerovom ispostavom u Beogradu dogovorena je isporuka svih 1,8 miliona doza vakcine Srbiji tokom 2021, a da li će ta količina biti isporučena po predviđenom planu niko ne može da garantuje, ali se nadamo da ćemo dobiti dovoljno vakcina za postizanje kolektivnog imuniteta, izjavio je državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.

  Đerlek je, povodom navoda da su polovinu svih zaliha vakcina na globalnom nivou već kupile razvijene zemlje, rekao kako će biti potrebno vreme da se vidi može li Fajzer proizvesti dovoljno vakcina.

  „Da li će moći Fajzer da organizuje toliku proizvodnju i da isporuči ne samo nama 1,8 miliona doza – a sigurno su cifre za neke druge države enormno velike – to ćemo morati da sačekamo da bih mogao da dam konkretan odgovor, jer ovom prilikom se moram ograditi oko toga. To je priča koju sam ja dobio od Fajzerove ispostave u Beogradu da je dogovoreno o isporuci ovih količina. Da li je to sigurno, to u ovom trenutku ne mogu da potvrdim“, izjavio je Đerlek za Sputnjik.

  On je naglasio da dolazak bilo koje vakcine u Srbiju zavisi i od stava Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), zadužene za procenu i odobravanje vakcina, ali da je predviđeno da Srbija u prvom kvartalu dobije 350.000 doza, do kraja januara, u drugom i trećem po 500.000 i u četvrtom 450.000 doza vakcine protiv korona virusa.

  Prema njegovim rečima, masovna vakcinacija u Srbiji prema tom planu mogla bi da počne na proleće, odnosno u maju.

  Premijerka Ana Brnabić navela je ranije podatak da je Kanada unapred kupila toliko vakcina da može pet puta da vakciniše svakog Kanađanina i dodala kako veruje da će zemlje, poput Kanade, biti solidarne i da će vakcine dati ili prodati drugima, ali da „one neće doći dok se imućnije zemlje prvo ne vakcinišu i steknu dodatnu prednost nad ostalim svetom“.

  Srbija od samog početka vodi bilateralne i međunarodne pregovore o nabavci vakcine obezbedivši početkom novembra 1,8 miliona doza uz plaćanje avansa od 8 miliona dolara, a prema rečima premijerke, verovatno će morati da se izdvoji još između 50 i 60 miliona dolara za vakcinu protiv virusa korona.

  NEMA VAKCINE do kraja 2021.? Reakcije TVITERAŠA su neprocenjive

   

  Izvor: Sputnjik

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE