Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Srbija 52. zemlja po prosečnim brzinama preuzimanja podataka“

  „Na srpskom tržištu su primetna poboljšanja u performansama tokom protekle godine, jer operateri balansiraju sve veće opterećenje na svojim mrežama sa novim ulaganjima u mrežu“, za BIZLife portal govori CEO kompanije Ookla, Doug Suttles

   

  • Ookla svetski priznata za različite alatka za merenje brzine interneta, a nudi i tzv. enterprise solutions. Možete li nam reći nešto više o tome?

  Ookla enterprise solutions pruža sveobuhvatan pregled performansi mreža širom sveta koji uživa poverenje telekomunikacionih operatera, vlada, trgovina i kompanija širom sveta. Koristimo rezultate više od 10 miliona testova koje svakog dana urade korisnici koristeći Speedtest, uz stotine miliona skeniranja mrežne pokrivenosti, kako bismo operaterima pružili detaljan uvid u stanje njihovih i konkurentskih mreža. Takođe, operateri koriste naše podatke da bi komunicirali performans svojih mreža. Tu spadaju i Ookla Speedtest Awards, prestižna priznanja za fiksne i mobilne operatere na tržištu. Stalno proširujemo naše kapacitete kako bismo pomogli operaterima da optimizuju svoju mrežu svoje mreže testiranjem preko mobilnih uređaja, kao deo našeg Ookla Wind rešenja, prioritizuju unapređenmja mreže na osnovu korisničkog iskustva sa Spatialbuzz –om, a tu su i naši alati za mapiranje pokrivenosti mreže Cell Analitics.

  • Šta je glavni fokus kompanije Ookla kada je reč o wireless industriji?

  Dolazak 5G i potreba za širenjem i konstantnim unapređenjima mreže postavlja nekoliko izazova operaterima. Sa jedne strane, operateri moraju mnogo više i češće da testiraju, planiraju i optimizuju mreže, a ujedno da smanje operacione troškove. Sa druge strane, zahtevi korisnika postaju sve složeniji. Od usluga poput striminga HD videa, mobilnog gejminga i automatske navigacije vozila, sve do poslovnih rešenja gde industrijske “vertikale“ ubrzavaju procese digitalizacije i korišćenje 5G mreže (javne i privatne), sve usluge imaju ključnu ulogu u daljoj transformaciji.

  Dani starog oblika mobilnog interneta se brzo odbrojavaju, zbog čega je naš fokus da stvorimo inovativna rešenja koja podržavaju operatere kroz svaku fazu planiranja daljeg razvoja mobilne mreže, verifikacije sajtova, monitoringa, optimizacije i kontrole kvaliteta, sve kako bismo im obezbedili da ponude najbolju moguću uslugu svojim klijentima i budu uvek korak ispred konkurencije.

  • Korisnici dnevno Speedtest by Ookla pokrenu više od 10 miliona puta, zahvaljujući čemu su prikupljene milijarde podataka koji daju jasnu sliku performansi, kvaliteta i dostupnosti svake mreže na svetu – što se koristi u okviru Ookla for Good inicijative. Možete li nam reći nešto više o tome?

  Ova inicijativa je nastala iz želje naših zaposlenih da svrsishodno pomognu kompaniji Ookla da ostvari svoju misiju i učini internet boljim, bržim i dostupnijim za sve. Preko našeg partnerskog programa Ookla for Good, blisko sarađujemo sa akademicima, neprofitnim i drugim organizacijama koje žele da bolje i preciznije razumeju stanje mrežne povezanosti unutar i između zajednica širom sveta. Iz ovih partnerstava se mogu donositi bolje odluke kako bi se pomoglo onima kojima je pomoć najpotrebnija. Pored partnerskog programa, nudimo i Ookla podatke uz pomoć kojih ljudi mogu da se edukuju o važnim temama poput obrazovanja, javnog zdravlja i ekonomskih tema vezanih za internet, a koje utiču na svakodnevni život.

  • Koje su prosečne brzine koje korisnici u Srbiji ostvaruju na kablovskom i optičkom internetu? A koje su brzine na mobilnom internetu? Gde su Srbija i region na Speedtest Globalnom indeksu?

  Od ovog septembra, Srbija se po prosečnim brzinama preuzimanja podataka sa mobilnih uređaja nalazi na 52. mestu svetske liste zemalja, sa prosečnom brzinom od 53,82 Mbps, a kada je reč o fiksnom, širokopojasnom internetu, zauzela je 54. mesto sa 86,77 Mbps. Iako je u istom rangu sa pojedinim državama iz regiona, kao što su Crna Gora i Bosna i Hercegovina, ipak zaostaje za drugim tržištima u okruženju gde je započetak komercijalna upotreba 5G mreže. Tako na primer, Bugarska i Hrvatska beleže srednje brzine preuzimanja veće od 100 Mbps.

  Na srpskom tržištu su primetna poboljšanja u performansama tokom protekle godine, jer operateri balansiraju sve veće opterećenje na svojim mrežama sa novim ulaganjima u mrežu. Kompanija A1 Srbija je imala najveći skok performansi do sada u 2021. godini, zbog čega je i osvojila Ookla Speedtest nagradu za najbržu mobilnu mrežu u Srbiji u drugom i trećem kvartalu 2021. A1 Srbija beleži srednju brzinu preuzimanja od 44,24 Mbps tokom navedenog perioda, a slede Telenor i mts sa brzinom od 36,82 Mbps odnosno 34,82 Mbps.

  • Koje brzine korisnici mogu očekivati sa uvođenjem 5G mreže? Uglavnom se priča o benefitima 5G za poslovnu zajednicu, ali šta mogu da očekuju privatni korisnici?

  Naši podaci, dobijeni putem Speedtest Intelligence, pokazuju da rani korisnici nove 5G mreže mogu iskusiti brzine u opsegu od 1 Gbps. Međutim, brzine će se vremenom smanjivati kako sve više korisnika bude koristilo novu tehnologiju.

  Ako pogledamo druga tržišta u regionu koja su lansirala 5G i gde su se brzine stabilizovale, vidimo da su srednje brzine tokom oktobra 2021. znatno veće od 100 Mbps. Međutim, nisu sve 5G mreže jednake i mnogi faktori utiču na brzinu. Na primer, količina dodeljenog spektra mobilnim operaterima u ključnim 5G opsezima kao i trenutni nivo ulaganja u ove nove mreže igraju veliku ulogu u određivanju sveukupnih performansi.

  Za privatne korisnike, 5G će doneti primetno povećanje brzine interneta, omogućavajući da aktivnosti kao što su strimovanje HD video sadržaja, video poziva i gejming na mobilnom uređaju ne gube na kvalitetu kada su u pokretu. Međutim, 5G će više promena doneti u poslovanju, posebno u telekomunikacionoj industriji koja prednjači u implementaciji 5G i drugih tehnologija u omogućavanju digitalizacije tržišta sa ciljem da se poveća produktivnost i omogući ušteda, uz kreiranje potpuno novih usluga i poslovnih servisa.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE