Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Frustracije sve veće: Sportski gigant otkazao Amazonu

  Jedan od najvećih proizvođača sportske odeće i obuće Najk odlučio je da prekine saradnju sa internet gigantom Amazonom.

  Partnerstvo je bilo deo Amazonove strategije privlačenja velikih modnih brendova, a iako je godinama odbijao, 2017. sportski gigant je pristao da prodaje svoje artikle na stranici jedne od najvećih kompanija u zamenu za strožu kontrolu kopija, te ograničavanja neautorizovane prodaje.

  To se, naime, činilo kao najbolji način kontrole nad proizvodima sa znakom Najka, koji su ionako godinama prodavani putem te stranice.

  Međutim, brojni neautorizovani trgovci i dalje su putem Amazonove onlajn stranice prodavali Najkove artikle, ali pod novim imenima, te su zvanični proizvodi imali manje komentara i ocena i stoga su bili slabije pozicionirani na stranici.

  Time su direktori kompanije, naravno, bili izrazito nezadovoljni, pa su odlučili da prekinu saradnju.

  Uz to, reč je i o velikoj promeni Najkove maloprodajne strategije agresivnog zaokreta prema internet trgovini. Istina, sada bez Amazonove pomoći.

  „Kao deo našeg fokusa na razvoj korisničkog iskustva putem direktnije veze odlučili smo da prekinemo saradnju s Amazonom, saopštila je kompanija koja je fokusirana na jačanje prodaje u sopstvenim prodavnicama, aplikacijama i na svojoj veb stranici.

  Istovremeno, Amazonova internet stranica našla se pod talasom kritika zbog povećanog broja prodaja koju ostvaruje treća strana, odnosno neautorizovani prodavci.

  Ipak, prema Blumbergovim izvorima, budući da je kompanija Džefa Bezosa već neko vreme bila svesna da Najk namerava da ode, oni su zapravo regrutovali takve trgovce kako bi brend i dalje bio prisutan na stranici.

  Ono što se sad postavlja kao pitanje jeste hoće li i drugi Amazonovi partneri slediti Najk, što ne bi iznenadilo budući da su mnogi brendovi već izrazili svoje frustracije zbog kopija na stranici.

  Uz to, mnogi se boje i da dajući Amazonu kontrolu nad cenama svojih proizvoda, oni gube na vrednosti. Ipak, retki mogu sebi priuštiti odlazak. Najk ima ogroman uticaj i potrošači će ići gde god Najk ode, ali ne može se baš svaki brend time pohvaliti, smatra analitičar GlobalData Retaila Nil Saunders.

  Izvor: Novac.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE