Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Spojen Žeželjev most (FOTO)

  Dva luka Žeželjevog mosta, koji se gradi u Novom Sadu, spojeni su pošto je njihovo navlačenje i konačno postavljanje počelo krajem avgusta.

  Lukovi su postavljeni na centralni rečni stub – manji je dugačak 177 metara, a raspon drugog luka je 219 metara.

  Pešaci će od sredine novembra moći da prošetaju mostom, a železnički saobraćaj trebalo bi da bude pušten u januaru 2018. godine, ranije je najavilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i kompanija Azvi koja gradi most.

  Novi Žeželjev most je replika starog, izgrađenog 1961. godine po projektu arhitekte Branka Žeželja. Taj most je srušen u NATO bombardovanju 1999. godine.

  Razlika između starog i novog mosta je u tome da će lukovi na obodima mosta, umesto od betona, sada biti od čelika, a on će takođe biti drumsko-železnički.

  Posle rušenja mosta u NATO bombardovanju, 2000. godine je pušten u saobraćaj privremeni montažno-demontažni drumsko-železnički most, koji zbog svoje male visine prilikom visokih vodostaja Dunava predstavlja prepreku za plovidbu rečnih brodova.

  Preko tog mosta odvija se jednosmerni drumski saobraćaj. U trenutku kada preko mosta treba da prođe voz, drumski saobraćaj se obustavlja.

  Izvor: RTS

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE