Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  spejs iks

  EU pregovara sa Ilonom Maskom? Ruske rakete žele da zamene sa „Spejs Iksom“

  Evropska svemirska agencija (ESA) započela je preliminarne tehničke razgovore sa kompanijom „Spejs Iks“ Ilona Maska koji bi mogli da dovedu do privremenog korišćenja njegovih raketa nakon što je sukob u Ukrajini onemogućio pristup Zapada ruskim raketama Sojuz.

  Privatni američki konkurent evropskom „Arianespace“ pojavio se kao ključni kandidat za popunjavanje privremenog jaza pored Japana i Indije, ali konačne odluke zavise od još uvek nerešenog rasporeda za odloženu evropsku raketu „Ariane 6“.

  „Rekao bih da postoje dve i po opcije o kojima razgovaramo. Jedan je „Spejs Iks“. Drugi je verovatno Japan“, rekao je za Rojters generalni direktor ESA Jozef Ašbaher.

  „Japan čeka inauguracioni let svoje rakete sledeće generacije. Druga opcija bi mogla biti Indija“, dodao je on.

  „Spejs Iks“ je operativniji

  Kako ističe, „Spejs Iks“ je operativniji od njih i „svakako jedno od rezervinh lansiranja koje gledamo“.

  Ašbaher je rekao da su razgovori ostali u fazi istraživanja.

  „Naravno da moramo da se uverimo da su prikladni. Nije kao da skačete u autobus“, rekao je on. Na primer, interfejs između satelita i lansera mora biti prikladan i nosivost ne sme biti ugrožena nepoznatim tipovima vibracija lansiranja.

  „Istražujemo ovu tehničku kompatibilnost, ali još nismo tražili komercijalnu ponudu. Samo želimo da budemo sigurni da bi to bila opcija kako bismo doneli odluku o traženju čvrste komercijalne ponude“, rekao je Ašbaher.

  Bez komentara

  Space Iks nije odgovorio na zahtev za komentar.

  Političke posledice ruske invazije na Ukrajinu već su bile blagodat za SpaceX-ov Falcon 9, koji je pomeo druge kupce koji prekidaju veze sa sve izolovanijim svemirskim sektorom Moskve.

  Satelitska internet kompanija OneVeb, konkurent Space Iksovom poduhvatu za satelitski internet Starlink, rezervisala je najmanje jedno lansiranje Falcon 9 u martu. Takođe je rezervisao indijsko lansiranje.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE