Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Španija oporezuje banke i energetske firme da pomogne građanima

  Socijalistička vlada u Španiji će bankama i energetskim kompanijama nametnuti privremeni porez, sa ciljem da građanima pomogne usled ekonomske krize.

  Inflacija u ovoj državi iznosi više od 10 odsto i najviša je u poslednjih 37 godina. Cena električne energije je najviša ikada, što je veliki udar na džepove građana. Zbog toga je vlast primorana da reaguje kako bi im finansijski olakšala.

  Vlast očekuje da će u naredne dve godine privremenim oporezivanjem banaka i energetskih kompanija osigurati sedam milijardi evra.

  Novac će biti iskorišćen kako bi se stanovništvu od septembra do decembra omogućila besplatna putovanja vozom na kraćim i nešto dužim relacijama. Reč je o uslugama javne železničke kompanije.

  Dve milijarde evra biće izdvojeno za školarine, a finansijska sredstva biće potrošena i na izgradnju 12.000 stambenih jedinica u Madridu.

  Premijer Pedro Sančez je u obraćanju parlamentarcima izjavio da građani žive u teškim vremenima te da plate ne rastu mnogo.

  Iz vlade je saopšteno da privremenim porezom želi da se ograniči višak dobiti koji će banke ostvariti rastom kamatnih stopa.

  Ovaj plan španske vlade je uzrokovao nagli pad vrednosti deonica banaka, te izazvao nezadovoljstvo u bankarskom sektoru, piše Business Insider.

  Španski premijer u poseti Srbiji, Vučić se nada još boljoj saradnji

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE