Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Farmaceutski giganti generisali stotine milijardi dolara

  Listu deset najuspešnijih farmaceutskih kuća u prošloj godini predvode dve kineske kompanije, slede četiri američke, dve švajcarske po jedna nemačka i britanska.

  One su budžetima ovih pet zemealja donele u zbiru 734,8 milijardi dolara prihoda odnosno 130,6 milijardi dolara dobiti a u proseku im je profit u odnosu na godinu pre, porastao za 98,2 odsto, objavio je portal Investitor.me.

  Kako se navodi, pandemija korona virusa pružila je ogromnu priliku nekim farmaceutskim kompanijama da prošire svoje poslovanje jer su se uključile u proizvodnju i distribuciju vakcina. Više od 12,2 milijarde doza dato je na globalnom nivou do 17. jula, a 68,8 odsto svetske populacije je barem delimično vakcinisano.

  Po prihodima, na prvom mestu je China Resources (Kina) sa ostvarenih 119,6 milijardi dolara od čega je profit 4,5 milijardi.

  Sledi takođe kineski Sinopharm koji je prihodovao 108,8 milijardi od čega je čista zarada 12,2 milijarde dolara.

  četvrta doza vakcine

  Vakcine Sinopharm i Pfizer (foto: BIZLife)

  Na trećem mestu je američki Johnson&Johnson, koji je prihodovao 93,8 dobit iz toga je iznosila 20,9 milijardi dolara, a na četvrtom opet američki Pfizer sa prihodom od 81,2 i zaradom od 22 milijarde dolara.

  Na petom mestu je švajcarska Roche grupa, čija je kasa bila bogatija za 72 milijarde dolara, od čega je zarada iznosila 15,2 milijarde.

  Američki AbbVie je sa prihodom od 56,2 i profitom od 11,5 milijardi dolara na šestom mestu a sedmo drži švajcarski Novartis, čiji su prihodi prošle godine iznosili 52,9 a dobit 24 milijarde dolara.

  Nemački Bayer sa prihodom od 52,1 i “skromnom” dobiti od 1,2 milijarde dolara na osmom je mestu, američki Merck koji je inkasirao 51,2 a od toga zaradio 13 milijardi dolara drži deveto mesto a na desetom je britanski GSK, sa prilivom od 46,9 a zaradaom od od šest milijardi dolara.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE