Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Soroš se povlači iz Mađarske na „ničiju zemlju“

  Zbog sve većeg pritiska mađarske vlade, Soroševo predstavništvo seli se iz Budimpešte u Berlin, a iz njegove Fondacije za otvoreno društvo poručuju da će se njihovi programi i projekti nastaviti, javlja Dojče vele.

  Trgovac na berzi Soroš otvorio je svoju fondaciju još 1984. u rodnoj Budimpešti. Tamo je, nakon pada „gvozdene zavese“ otvoren Centralnoevropski univerzitet, koji se brzo razvio u centar za obrazovanje elita u zemljama mlade demokratije.

  Ali, dolaskom na vlast nacionaliste i desničara Viktora Orbana pre osam godina, Soroševim fondacijama počeo je da se suprotstavlja taj sve uticajniji protivnik.

  Orban je protiv onoga za šta se Soroš bori. Godinama je Budimpešta gušila Soroševe fondacije sve novim i novim zakonima. Tokom poslednje izborne kampanje u Mađarskoj, Soroš je okarakterisan kao neprijatelj broj 1, što je bilo vidljivo i na bilbordima po čitavoj zemlji.

  Nakon formiranja vlade, partija Viktora Orbana uvela je zakon kojim je Soroševim fondacijama onemogućeno da nastave rad u Mađarskoj. „Zakoni su nam stalno otežavali da nastavimo rad“, kaže jedan saradnik fondacije koji trenutno radi na zatvaranju predstavništva u Budimpešti.

  Već izvesno vreme poznato je da se Soroševo predstavništvo iz Budimpešte seli u Berlin. Sada se zna i kada i gde.

  Predstavništvo u Budimpešti zatvara se 31. avgusta, a od septembra će se useliti u prostorije na berlinskom trgu Potsdamer plac, što je istorijska lokacija, koja se u vreme Berlinskog zida nalazila na „ničijoj zemlji“, navodi Dojče vele.

  Iz Berlina će se nastaviti finansijska podrška demokratskim grupama u Mađarskoj, ali i drugim zemljama istočne i jugoistočne Evrope.

  U svakom slučaju, preseljenje u Berlin deluje kao svojevrsno političko povlačenje Džordža Soroša, konstatuje nemački radio.

  Izvor: Danas, FoNet

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Komentari

  • Zadad

   Dragi prijatelji dajete teške kvalifikacije o Orbani a o Sorošu pišete u superlativima... Viktor Orban je legitiman predsjednik vlade.Izborna volja stoji iza njega.Soroš je biznismen koji ima svoje interese. Pravo države da štiti svoje interese se zove SUVERENITET.Soroševo po ponašanje na berzi često je bilo u najmanju ruku kontravarzno.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE