Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Solarna oluja

  NASA upozorila: Večeras se očekuje SOLARNA OLUJA

  Solarna oluja očekuje se večeras po evropskom vremenu i u jutarnjim satima po američkom, kako je najavila američka svemirska agencija NASA.

  Još u martu 2022. godine Zemlju su pogodile odvojene geomagnetne oluje, prema vladinim meteorološkim agencijama u SAD i Velikoj Britaniji.

  Iako geomagnetne oluje verovatno nisu izazvale nikakvu štetu, u fokus je stavljena ta mogućnost zbog snažnijih oluja u budućnosti.

  Ranije ovog meseca geomagnetna oluja klase G1 je pogodila Zemlju. Jedini problem je što niko nije video ovu oluju dok nije bilo prilično kasno.

  Pre pet dana džinovska sunčeva pega i filamenti na površini Sunca naveli su astronome na zabrinutost zbog mogućih sunčevih baklji usmerenih na Zemlju i izbacivanja koronalne mase koja bi mogla dovesti do nestanka struje.

  Konačno, u petak je javljeno da je ogromna solarna baklja izbila na površinu Sunca, što je moglo da prouzrokuje nestanak radio signala u mnogim delovima sveta, prenose strani mediji.

  NASA, solarna oluja

  NASA, solarna oluja (Bill Ingalls/NASA via AP)

  Očekuje se direktan udar

  Dr Tamita Skov, naučnik istraživač  u „Aerospace Corporation“, poznata kao „žena za svemirske vremenske prilike“, predvidela je „direktan udar“ solarne oluje koji će se dogoditi u utorak.

  „NASA predviđa uticaj solarne oluje 19. jula“, istakla je ona, dodajući da bi moglo da docđe do poremećaja u GPS-u i radio-amaterima.

  Solarna oluja, Zemlja

  Solarna oluja (Pixabay)

  Uslovi nivoa G2

  Njen zabrinjavajući tvit je praćen još jednom objavom, koja je praćena snimkom Sunca.

  „Dugačka filamentna vlakna poput zmije otišla su od Sunca u zadivljujućem baletu“, napisao je naučni pedagog objašnjavajući video.

  „Biće teško predvideti magnetnu orijentaciju ove solarne oluje usmerene na Zemlju. Uslovi na nivou G2, moguće G3, mogu da se pojave ako je magnetno polje ove oluje orijentisano ka jugu“, primetila je.

  Pošto je Sunce sada u aktivnoj fazi svog 11-godišnjeg solarnog ciklusa, očekuje se da će se incidenti poput ovog povećati. Sada se postavlja pitanje: koliko su oni zaista štetni? Obično mogu da izazovu značajni zastoj GPS navigacionih sistema, što bi moglo da ometa putovanja malih aviona i brodova. Osim toga, nema mnogo razloga za brigu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay, Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE