Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sofi Dol

  Sofi Dol u Srbiji: Promocija novog romana “ U Velikoj perionici“

  Sofi Dol učestvovaće na Noći književnosti 17. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, u okviru nedelje književnosti Kaleidoskopa kulture.

  Noć književnosti je manifestacija koja se organizuje u organizaciji sa Francuskim institutom i članicama Klastera EUNIC Srbiji. Učestvuju pisci: Ilja Leonard Pfeijffer (Holandija), Rosella Postorino (Italija), Radu Pavel Gheo (Rumunija) i Ljuba Arnautović(Austrija), Stevan Bradić (Srbija), Ben Clark (Španija), Cornelia Hülmbauer (Austrija), Nataša Kramberger(Slovenija) i Sophie Daull (Francuska).

  Promocija romana „U velikoj perionici” u izdanju Kontrast izdavaštva biće održana 19. septembra u Krokodilovom centru (Karađorđeva 63) u 19h. Sa Sofi Dol razgovaraće Jovana Milovančević, književna kritičarka i urednica emisije „Rimovanje” na Radio Beogradu 2.

  Roman „U velikoj perionici” je deo izdavačkog poduhvata Kontrast izdavaštva pod nazivom Govorite li ženski?”, koji obuhvata sedam knjiga na sedam različitih jezika koje su pisale žene. Ovaj projekat afirmiše književnost kao osnaživanje žena i obuhvata dela značajnih autorki od početka XX veka pa do danas i deo je Programa Kreativna Evropa.

  Razgovori sa autorkom Sofi Dol povodom promocije romana "U Velikoj perionici"

  Razgovori sa autorkom Sofi Dol povodom promocije romana „U Velikoj perionici“

  Sofi Dol (Sophie Daull) je glumica i književnica rođena u istočnoj Francuskoj 1965. Studiranje muzike na Nacionalnom konzervatorijumu u Strazburu podstaklo ju je da se bavi mnogim umetničkim praksama. Autorka je romana „Camille, mon Envolée” (2015), koji je osvojio nagradu za najbolji prvi roman časopisa Lire, „La Suture” (2016) i „Au Grand Lavoir” (2018). Bavljenje pisanjem i glumom ne pretpostavlja interesovanjima u sferi obrazovanja i pedagogije. U okviru književnog programa regiona Il de Frans, nedavno je provela deset meseci koordinišući radionicu pisanja za zatvorenike Pritvorskog centra Melun, 40 kilometara jugoistočno od Pariza.

  Roman U velikoj perionici” počiva na tragičnim događajima iz autorkinog života i govori o izazovima sa kojima se suočavaju žene XXI veka. Kroz lik mlade spisateljice autorka postavlja mnoga pitanja o hrabrosti, ljubavi i procesu isceljenja, a samo jedno od njih glasi: može li pisanje biti lek za traumu?

  „Mešajući fikciju i stvarnost, Sofi Dol nas potresa i destabilizuje. Napisanim redovima ona štiti ono što se može spasiti i što joj niko nikada ne može oduzeti: ljubav koju ima prema svojim odsutnima”, Laurence Caracalla, Le Figaro

  „Književnica i baštovan našli su se licem u lice, u narkotičkom usporenom snimku koji je primorao čitav svet da isklizne iz vremena. Svi pogledi upravili su se na njih dvoje. Činilo se da se vazduh zakačio u svim plućima, pokret zamrznuo u svim mišićima, krv sledila u svim žilama, srce zaustvailo u svim grudnim koševima. Tišina je bila impresivna, nuklearna; čulo bi se kako suze padaju na upijajuću hartiju.” – „U velikoj perionici”, Sofi Dol

  Izvor: BIZLife

  Foto:  Dominique Journet Ramel

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE