SMS poruke odlaze u prošlost?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SMS poruke odlaze u prošlost?

  Broj “klasičnih” poziva preko mobilnih telefona i slanje SMS poruka u Srbiji opada, ali je zato u porastu korišćenje interneta u komunikaciji. Upotreba interneta na mobilnim telefonima beleži znatan rast, od gotovo 50 odsto godišnje, prenose Večernje novosti.

  U Srbiji se beleži i pad broja korisnika mobilne telefonije, kojih je trenutno 8,8 miliona. Prošle godine ih je bilo 9,09 miliona, a pre toga još više. Ipak, taj pokazatelj, po navodima iz Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge RATEL, ne treba da zabrinjava. Jer, i dalje na stotinu građana imamo više od 128 mobilnih telefona.

  – Pad broja korisnika u sektoru mobilne telefonije ne treba nikoga da zabrinjava, pošto u Srbiji odavno na jednog građanina dolazi više od jednog telefona – objašnjava Vladica Tintor, direktor RATEL-a. – Trend je i da broj SMS i MMS poruka poslednjih nekoliko godina znatno opada. Govorni saobraćaj i dalje raste, ali vrlo polako i mi očekujemo da će ove ili sledeće godine doći do pada saobraćaja. To znači da ljudi manje koriste mobilni telefon za klasičan razgovor. Ali to nikako ne znači da se manje razgovara.

  On objašnjava da dolazi do ogromnog rasta prenosa podataka preko mobilnih mreža. Reč je o 46,5 miliona gigabajta u 2016. godini. Internet se koristi za sve – razgovor, poruke, slanje slika, dokumenata…

  Ukupni odlazni saobraćaj preko mobilnih mreža je u 2016. bio za 1,9 odsto veći nego prethodne godine.  Tokom 2016, svaki korisnik je preko mobilnog telefona u proseku razgovarao 1.693 minuta, odnosno četiri minuta i 38 sekundi dnevno, i u proseku je poslao 2,3 SMS poruke dnevno.

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE