Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SMEŠNI rivalitet između Hrvatske i Srbije: Trka najgorih

  Na političkom polju postoji rivalitet između Hrvatske i Srbije, koji se svako malo prelije i na pitanje ekonomije. Odmerava se ko ima veći BDP, koliko je rastao, gde se bolje živi, ko više izvozi, u koga strane kompanije više investiraju.

  Međutim, kako piše Index.hr, bez obzira na to koliko se Hrvatska i Srbija ekonomski odmeravale, radi se o „trci najgorih“.

  „I jedna i druga država su bedno nerazvijene u poređenju s većinom malih država EU, pa je za one koji znaju nešto o odnosima ekonomske moći između država u Evropi cela rasprava ‘Hrvatska vs. Srbija’ smešna“, navodi se u tekstu Branimira Perkovića.

  Kako se navodi, činjenica je da „Srbija pripada klubu najsiromašnijih država Evrope, a ni Hrvatska nije jako daleko“.

  BDP po stanovniku Srbije je 2021. iznosio 5.910 evra, manje nego Crne Gore, Bugarske, Rumunije, Litvanije, Letonije, Poljske, Mađarske, Turske i ostalih država. Jedino čime se ta dražva može pohvaliti je da je razvijenija od Severne Makedonije i Albanije, što nije nekakav naročit uspeh. Ali to nije ništa novo Srbiji, tako je minimalno od 2000. Hrvatska se može tešiti da je s BDP po stanovniku od 13.490 evra u 2021. više nego dvostruko razvijenija od Srbije, ali Slaba je to uteha bilo kojoj normalnoj osobi s obzirom na to koliko je drugih država preteklo Hrvatsku“, piše u tekstu.

  U tekstu se ukazuje na to da Hrvatske zaostaje u razvoju za ostalim državama Evrope, i za 21 godinu Hrvatsku je preteklo pet država koje su nekada bile manje razvijene od nje.

  Samozavaravanje i mitomanija

  Ukazuje se na to da je industrijska proizvodnja u Srbiji i Hrvatskoj „bedno mala“. Litvanija, s 2,8 miliona stanovnika, ostvaruju veću bruto dodatnu vrednost industrijske proizvodnje od Hrvatske i Srbije, koje imaju znatno više stanovnika. Isti je slučaj i sa Slovenijom, koja ima 2,1 milion stanovnika.

  Kada je reč o izvozu, Srbija izvozi u vrednost od 21,6 milijardi evra, a Hrvatska gotovo 19,2. Kada se podeli po broju stanovnika, Hrvatska izvozi nešto manje od 5.000 evra po stanovniku, a Srbija 3.150 evra.

  Zagreb, Hrvatska (Pixabay)

  Zagreb, Hrvatska (Pixabay)

  Na prvu bi se moglo pomisliti kako Hrvatska stoji puno bolje od Srbije, ali to nije istina jer obe zemlje zaostaju za ekonomski stabilnim malim državama u Evropi.

  „Na primer, Slovenija je 2021. ostvarila 39,1 milijardu evra izvoza roba, što daje izvoz po stanovniku od 18.750 evra. Izvoz Slovačke je 72,2 milijarde evra, oko 13.250 evra po stanovnika. Poljska bi kao država s gotovo 40 miliona ljudi trebalo da ima manji izvoz po stanovniku od Hrvatske i Srbije, jer je pravilo da velike države zbog većeg unutrašnjeg tržišta moraju manje uvoziti i izvoziti. Ali u 2021. je po stanovniku iz Poljske izvezeno više od 7.300 evra“, piše Perković.

  U tekstu se zaključuje da vlastite ekonomske neuspehe Hrvatska i Srbija ne mogu da krive nikoga osim sebe samih. „Samozavaravanje i mitomanija su utešni, ali ne rešavaju probleme“, između ostalog stoji u tekstu.

  Izvor: Index, 021

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE