Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Niti imaju, niti se pitaju“: Krkobabić će da poradi na položaju žena na selu

  Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je da je od posebne nacionalne i državne važnosti da se postigne saglasje o tome da su žene u selima ključni, odlučujući i najvitalniji deo odbrane opstanka sela Srbije.

  „Kada to imamo na umu, moramo nešto da uradimo kao društvo, kao država za te žene, moramo da poradimo na njihovom socio-ekonomskom položaju“, rekao je Krkobabić na manifestaciji u selu Crnoljevica u Svrljigu organizovanoj povodom Međunarodnog dana žena na selu.

  On je istakao da žene moraju od nečega da žive, moraju nešto da imaju i moraju za nešto da se pitaju.

  „Niti imaju, niti se pitaju. Šta hoćemo? Hoćemo da te naše majke, bake, sestre, supruge dobiju jednu novu ulogu, hoćemo da im omogućimo stabilan izvor egzistencije, a onda i da im vratimo ljudsko dostojanstvo. One to zaslužuju“, poručio je Krkobabić koji je i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije.

  Govoreći o poboljšanju socio-ekonomskog položaja žena na selu, Krkobabić je istakao da je nužno uvođenje instituta posebnog socijalnog davanja – socijalne, garantovane penzije za sve starije od 65 godina koji nisu ostvarili pravo na penziju, nisu korisnici socijalne pomoći i nemaju ni jedan izvor prihoda.

  Po uzoru na zemlje u okruženju taj iznos bi bio, kako je rekao, ne manji od 100 evra.

  Krkobabićev imperativ: Socijalno-garantovana penzija ne manja od 100 evra

  Međunarodni dan seoskih žena, koji se obeležava 15. oktobra, ustanovljen je na Konferenciji žena Ujedinjenih nacija u Pekingu 1995. godine, sa namerom da se učine vidljivim potrebe i mogućnosti žena na selu.

  U selima Srbije živi oko 1,3 miliona žena od kojih je 300.000 starije od 65 godina. Procenjuje se da oko 180.000 seoskih žena nisu ostvarile pravo ni na jedan vid penzije.

  „Žene mogu da naprave čudo u preduzetništvu“

   

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE