Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kreditna kartica, porez

  Smanjuju se naknade za korišćenje platnih kartica

  Međubankarske naknade za korišćenje platnih kartica biće ograničene na maksimalno 0,2 odsto od vrednosti transakcije za plaćanja debitnom i 0,3 odsto za plaćanja kreditnom karticom.

  Kako je rekla generalna direktorka Sektora za platni sistem Narodne banke Srbije (NBS) Dragana Stanić, naknade su do sada bile od 1,1 odsto do 2,5 odsto vrednosti transakcije.

  Ona je na predstavljanju Nacrta zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica u Privrednoj komori Srbije (PKS) rekla da konkurencija među kartičarskim brendovima nije uticala na smanjenje naknada kako bi to trebalo da funkcioniše u tržišnoj ekonomiji.

  „Umesto da se naknade snižavaju povećanjem konkurencije među kartičarskim brendovima one su rasle zato što taj trošak ne plaća izdavalac kartice, već trgovac koji taj izdatak prebacuje na cene drugih usluga koje plaćaju potrošači“, rekla je Stanić.

  Primarni cilj novog zakona je, prema njenim rečima, da se ograniče međubankarske naknade i da se usklade s regulativom EU koja je nedavno smanjila te troškove iako su bili niži nego što su sada u Srbiji.

  Dodala je da krajnji efekat tog propisa treba da bude podizanje nivoa bezgotovinskog plaćanja.

  Trgovci prema predloženim propisima ne moraju da prihvate kartice svih brendova, ali moraju da prihvate isti brend kartice svih banaka. Oni su dužni da obaveste potrošače koje kartice ne prihvataju tako što će tu informaciju okačiti na vrata i pored kase.

  Predviđene su kazne za prodavce za nepoštovanje zakona od 50.000 do 800.000 dinara.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Srki

   Dobro... Šta još možemo da očekujemo - poskupljenje "održavanja" računa ili uvođenje neke "članarine" na korišćenje kartica, za koje to već ne postoji.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE