Smanjena prognoza privrednog rasta Turske: Veliki rizici, pogrešni potezi...

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Smanjena prognoza privrednog rasta Turske: Veliki rizici, pogrešni potezi…

  Agencija za kreditni rejting Fič smanjila je prognozu privrednog rasta Turske, a kao glavni krivac označen je pad lire. Stiglo je i upozorenje na “značajne rizike”.

  Fič sada predviđa da će bruto domaći proizvod Turske u ovoj godini porasti za 3,8 odsto, a u 2019. godini za 1,2 procenta, piše turski list Hurijet, pozivajući se na saopštenje rejting agencije objavljeno juče.

  List dodaje da su prognozirane stope rasta niže za 0,7 procentnih poena, odnosno za 2,4 odsto, respektivno, u odnosu na Fičovu procenu od 13. jula, kada je agencija smanjila kreditni rejting Turske na “BB” sa negativnim izgledima.

  Fič je naveo da očekuje oporavak rasta 2020. godine na 3,9 posto, “ali će on i dalje biti ispod trenda prosečne stope rasta”.

  Turska ekonomija je prošle godine zabeležila ekspanziju od 7,4 posto. Rejting agencija je u saopštenju ocenila da će “oštar pad lire uticati na promenu bilansa turske ekonomije kroz niži rast i smanjenje deficita tekućeg računa”.

  Navodeći da su na nove prognoze privrednog rasta uticale “značajne neizvesnosti”, Fič je kao glavne rizike nabrojao “pogrešne političke korake, povećan finansijski pritisak na privatni sektor, geopolitičke tenzije i potencijalni odliv kapitala”

  Izvor: B92, agencije

  Foto: Pixabay

  Piše: B.M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE