Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Slovenija zaustavila uvoz 18.000 tona krastavaca iz Srbije

  Evropski sistem za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom (RASFF) objavo je da su sveži krastavci iz Srbije predviđeni za tržište Slovenije, zaustavljeni na granici.

  Kako se navodi na sajtu RASFF, u njima je pronađen fungicid metalaksil, a nakon kontrole na granici odlučeno je da se krastavci unište.

  Direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević potvrdio je da je na granici sa Slovenijom zaustavljena količina od 18.000 tona svežeg krastavaca iz Srbije.

  „Sveži krastavac iz Srbije je zaustavljen na granici sa Slovenijom, jer je u njemu nađena supstanca fungicid metalaksil iznad dozvoljene granice pravilnika“, naveo je Milosavljević.

  Iako fungicid metalaksil nije naznačen kao opasna supstanca, u pošiljci se našla veća koncentracija od dozvoljene. Dozvoljena količina je 0,01, a pošiljka je sadržala 0,025 miligrama ostataka pesticida po kilogramu.

  Ta hemijska supstanca spada u acilalanine, a uglavnom se koristi za suzbijanje prouzrokovača plamenjače krompira i paradajza.

  Slično se dogodilo i 14. avgusta, kada je Hrvatska prijavila da je tovar breskvi iz Srbije potencijalno rizičan.

  Osim toga, početkom avgusta u čipsu koji je proizveden u Srbiji, na hrvatskoj granici utvrđen je visok nivo kancerogenog akrilamida.

  Evropska agencija za sigurnost hrane je u avgustu 2019. godine izrazila zabrinutost zbog „mogućih genotoksičnih uticaja hlorpirifosa“, kao i „potencijalnih neuroloških uticaja tokom razvoja“.

  Srbija je godinu dana kasnije težila da se usaglasi sa evropskim propisima u ovom sektoru, ali je tek početkom 2022. donela rešenje kojim se ukida registracija brojnih sredstava za zaštitu bilja koja sadrže aktivnu supstancu hlorpirifos.

  Izvor: Danas, RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE