Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Slovenac i Hrvat tužili Teslu

  Kompanija Tesla moraće na sudu da se brani od optužbi da je znala da se stranim radnicima u njenoj fabrici u Kaliforniji preti deportacijom ako prijave povredu na radu ili rad u predugim smenama, čime se krši Zakon o radu.

  Američki okružni sudija Lusi Koh, u San Hozeu u Kaliforniji, odbacila je većinu od sedam tužbi podnetih protiv Tesle, ali je prihvatila dve koje su podneli Gregor Lešnik iz Slovenije i Stjepan Papeš iz Hrvatske, čime je utrla put da tužioci mogu da traže dokumentaciju i svedoke koji će potvrditi njihove optužbe, izveštava Rojters.

  Papeš i Lešnik u tužbama protiv američkog proizvođača električnih vozila, podnetim još 2016. godine, tvrde da su došli u SAD na B-1 vizu i zaposlili se u Tesli preko firme ISM Vuzem.

  Lešnik tvrdi da je mesečno radio 250 sati za manje od 950 dolara, što je znatno ispod minimalne plate u SAD. U tužbama se takođe navodi da je stranim radnicima prećeno deportacijom ili smanjenjem plate ako prijave povredu ili se razbole.

  Iz Tesle su poručili da istražuju ove optužbe i da prekidaju saradnju sa podizvođačem, firmom ISM Vuzem, za koju kažu da nije ispunila njihova očekivanja.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Komentari

  • Posmatrač

   Sirotinjo i Bogu si teška ! Saosećamo sa radnicima iz EU , a i bivše YU ! Trebali su da traže da se u Teslu uvede radnički savet i samoupravljanje ( Kardelj je to patentirao ) .

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE