Slikom ovaca na Fejsu UVREDILI mladenovačke odbornike

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Slikom ovaca na Fejsu UVREDILI mladenovačke odbornike

  Neobična presuda doneta je u Mladenovcu, kojom su Mirjana Ilić i Dejan Janjić kažnjeni zbog fotografije na Fejsbuku sa ograđenim ovcama iznad kojih je razvijen transparent “Skupština opštine Mladenovac”.

  Fotografija je autentična, nastala je pre više godina i čak je bila na zvaničnom sajtu opštine, ali su je mladenovački zvaničnici doživeli kao uvredu i tužili administratore.

  Kada su Mirjana i Dejan postavili sliku kao profilnu fotografiju fejsbuk grupe “Alo, Mladenovac”, mladenovački odbornici iz redova naprednjaka našli su se uvređenim, a administratori FB stranice su, prema presudi, prekršili Krivični zakonik i kažnjeni su “opomenom” za krivično delo uvrede u novčanom iznosu od 3.000 dinara.

  Fotografija je nastala davno, pre Fejsbuka, na mladenovačkom stočnom vašaru, kojim je trebalo potencirati razvoj poljoprivrede i stočarstva u ovom delu Beograda.

  Ona je dugo vremena bila okačena na zvaničnoj internet prezentaciji Skupštine opštine Mladenovac, a objavljena je svojevremeno i u lokalnom nedeljniku Pečat, kaže za Danas mladenovački novinar i kolumnista Aleksandar Bećić, koji je prvi pisao o nesvakidašnjoj presudi donetoj pre nekoliko dana.

  Naglašava da nikada nije čuo da se za krivično delo donosi presuda da neko plati novčanu kaznu za “opomenu”, niti da se kažnjava zbog autentične i zvanične fotografije.

  Interesantno je kako je postupajući sudija u slučaju Mirjane i Dejana napisao kako su njih dvoje pri čistoj svesti uvredili odbornike opštine Mladenovac, a na suđenju kom sam prisustvovao, jedan od opozicionih odbornika, Dejan Čokić iz SZS, izjavio je da nije uvređen. Zanimljivo je i da je jedan od uvređenih, naravno, član SNS – veterinar. Na sudu je izjavio kako se zna da su u narodu ovce prihvaćene kao glupe životinje”, stiče Bećić.

  Administratori Fejsbuk stranice “Alo, Mladenovac” Mirjana Ilić i Dejan Janjić takođe su iznenađeni sudskom presudom, koju smatraju presedanom. Mirjana kaže za Danas da će se na odluku suda žaliti.

  Još uvek nisam sigurna da li treba da se smejem ili da plačem. Ne zbog visine kazne, odnosno “opomene”, koja je smešna, nego zbog sramotnog obrazloženja koje je potpisao sudija. U međuvremenu, dobila sam nekoliko izjava opozicionih odbornika da oni nisu uvređeni, ali, druga stvar je zastrašujuća.

  Ovaj slučaj očito treba da širom otvori vrata partijskim sudovima zahvaljujući kojima će svi oni koji nisu članovi vladajuće koalicije biti de fakto označeni kao građani drugog reda, kaže Mirjana Ilić za DANAS.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE