Beobuild: Rekonstrukcija Karađorđeve - SRAMOTA za projektante (FOTO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Beobuild: Rekonstrukcija Karađorđeve – SRAMOTA za projektante (FOTO)

  Polako se približavamo prvom međuroku u rekonstrukciji Karađorđeve ulice, pošto je za 1. septembar najavljen završetak saobraćajnih površina i otvaranje ulice za automobile i tramvaje. Ostatak radova koji uključuju popločavanje, ozelenjavanje i opremanje mobilijarom biće nastavljeni do kraja ugovorenog roka, odnosno do januara 2020. godine.

  Ukupna dužina rekonstruisane deonice iznosi oko 700 metara, od Brankovog mosta do Pariske ulice, ali treba da obuhvati i uređenje rečnog keja i zelenih javnih površina.

  Smisao rekonstrukcije i nove regulacije bio je da se saobraćaj razdvoji od zgrada u Karađorđevoj ulici. Oslobođen prostor stvara široku pešačku stazu uz izgrađenu stranu ulice, koja je preduslov za dalji razvoj ove istorijske četvrti. Tu se pre svega misli na integraciju i kontekstualno povezivanje delova kao što su Kosančićev venac, Savsko pristanište i Savamala, pa je planirano i uređenje velikog stepeništa, kao i izgradnja novog platoa koji će stepenište povezati sa rekom.

  Za pešake ova rekonstrukcija biće vrlo korisna, jer su oni jedini nesporni dobitnici u ovom projektu. Kako će se pokazati saobraćajno rešenje ostaje tek da se vidi u praksi, ali sve izgleda da će biti jedan korak unazad, piše Beobuild.

  Projekat nove regulacije saobraćaja stvorio je još jedno ukrštanje automobila i tramvaja, pa će nakon rekonstrukcije umesto jednog postojati dva. Na udaljenosti od samo 230 metara nalaze se dva prestrojavanja drumskog saobraćaja preko tramvajske baštice, što je krajnje upitno rešenje u već prometnoj ulici. Ovime će biti pogođeni i vozači i javni prevoz, sa potencijalom da postane novo usko grlo.

  Kako odmiču radovi vidljive su i konture nove saobraćajnice, a za oko zapada još jedna neshvatljiva „omaška“ u projektovanju. Kako piše Beobuild, proširenje kolovoza za privremeno zaustavljanje turističkih autobusa prelama uski trotoar na neverovatan način, da sa udaljenosti podseća na štetu od zemljotresa ili klizišta.

  Kada priđete bliže ipak vidite da su dva dela trotoara povezana stazicom, koja ih poprečno povezuje pod pravim uglom. Prosto neverovatno da ovako nesto nastane u novogradnji, na mestu bez fizičkih ili drugih ograničenja. Da ne govorimo o oštrim ivicama na parkingu za autobuse i problemima koji mogu nastati pri parkiranju više vozila. Veliki propust i sramota za projektante, navodi portal.

  Ukupna vrednost radova ugovorena je na 712 miliona dinara bez PDV-a, a izvodi ih konzorcijum koji čine Energoprojekt-niskogradnja u saradnji sa lazarevačkim preduzećem Bauwesen i francuskim Colas Rail.

  Pogledajte sveže slike sa gradilišta:

  Izvor: Beobuild

  Foto: Beobuild

  What's your reaction?

  Komentari

  • Radoje Milosavljevic

   Nova zvezda u gradjevinarstvu,Bauwesen Lazarevac? Koji naprednjak stoji iza ove instant firme?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE