Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bil Gejts, Screenshot

  „Sledećih šest meseci NAJGORE, restorane i kafiće potpuno ZATVORITI“

  Suosnivač Majkrosofta Bil Gejts upozorio je da bi sledećih četiri do šest meseci moglo da bude najgore kada je pandemija koronavirusa u SAD u pitanju.

  „Nažalost, narednih četiri do šest meseci moglo bi da bude najgore. Prognoza IHME (Institut za metriku i ocenu zdravstva) pokazuje preko 200.000 novih smrtnih slučajeva. Ako bismo se pridržavali pravila, u pogledu nošenja maski i zabrane okupljanja, mogli bismo da izbegnemo veliki procenat te smrtnosti“, rekao je Gejts.

  Poslednjih nedelja SAD beleže rekordne brojeve novozaraženih, preminulih i hospitalizovanih. „Mislio sam da će se SAD bolje izboriti sa pandemijom“, rekao je Gejts, koji je 2015. upozorio svet na moguću pandemiju.

  „Sve u svemu, kada sam prognozirao pandemiju 2015. godine, govorio sam o tome da bi smrtnost potencijalno mogla da bude veća. Dakle, ovaj virus mogao bi da bude fatalniji nego što jeste. Nismo se suočili s najgorim scenarijem. Ali ono što me je iznenadilo je da je ekonomski uticaj pandemije u SAD i širom sveta mnogo gori od prognoza koje sam dao pre pet godina“, rekao je.

  Od posledica koronavirusa do sada je u SAD preminulo skoro 300.000, a širom sveta više od 1,6 miliona ljudi.

  „SAD treba da pomognu čitavom čovečanstvu“, rekao je Gejts na pitanje o izvršnom nalogu koji je potpisao američki predsednik Donald Tramp, a koji daje prioritet distribuciji vakcine Amerikancima pre nego ljudima iz drugih zemalja.

  „Dakle, moramo da povećamo kapacitet svih vakcina. U narednim mesecima biće odobrene neke dodatne koje će olakšati proširivanje proizvodnje. Ali SAD su imale koristi od rada drugih zemalja i ne bi trebalo da budemo sebični“, dodao je on.

  Gejts je rekao i da će on javno primiti vakcinu protiv koronavirusa kao i bivši američki predsednici Bil Klinton, Džordž Buš i Barak Obama, kako bi povećali poverenje ljudi u vakcinu.

  „I ja ću uraditi isto. Kada dođem na red, neću se gurati, ali kada dođe moj red, javno ću primiti vakcinu“ rekao je.

  Istakao je i da pristup vakcini treba da se zasniva na medicinskim potrebama, a ne na bogatstvu.

  Na kraju, ova epidemija bila je užasna i na taj način da je pogoršala nejednakost i nepravdu. Bilo je gore za Hispanoamerikance, gore za crnce, gore za uslužne radnike sa niskim primanjima, višegeneracijska domaćinstva… Bolje bi bilo da te odluke donosimo pravično“, rekao je.

  Bez obzira na dostupnost vakcine, Gejts je pozvao Amerikance da u narednih četiri do šest meseci zaista daju sve od sebe po pitanju discipline i poštovanja mera.

  „Svakako da nošenje maski u osnovi nema nedostataka. Nisu skupe. Barovi i restorani u većem delu zemlje treba da ostanu zatvoreni tokom ovog talasa. I mislim, nažalost, da je to prikladno. Zavisno od toga koliko je situacija ozbiljna, odluka o školama je mnogo komplikovanija. Tamo transmisija virusa ipak nije ista kao u restoranima i barovima “, rekao je Gejts.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Youtube/Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE