Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Budžet, Skupština Srbije

  Skupština Srbije usvojila Zakon o eksproprijaciji

  Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji čije povlačenje je prethodnih dana tražio deo javnosti, jer smatra da se njime legalizuju prisilno otimanje imovine ljudi koji su se našli na putu državnim projektima.

  Za izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji glasalo je 159 od 161 poslanika koji su prisustvovali sednici parlamenta, dok se dvoje nije izjasnilo, piše N1.

  Šta propisuje Zakon?

  Izmenama Zakona se utvrđuje da predmet eksproprijacije mogu da budu nepokretnosti u svim oblicima svojine, kao i da su svi postupci koji se vode u skladu sa ovim Zakonom hitni, imajući u vidu da se pokreću i vode u javnom interesu.

  „Nepokretnosti u privatnoj, zadružnoj ili javnoj svojini se mogu eksproprisati ili se svojina na njima može ograničiti samo u javnom interesu utvrđenom na osnovu zakona, uz naknadu koja ne može biti niža od tržišne“, navodi se u Zakonu.

  Zakonom su određeni kraći rokovi za postupanje organa uprave u cilju bržeg i efikasnijeg sprovođenja postupka eksproprijacije.

  Zakonom je utvrđena obaveza korisnika eksproprijacije da, pre rušenja zgrade, obezbedi zakupcu stana u društvenoj ili državnoj svojini, odnosno javnoj svojini na neodređeno vreme, odnosno nosiocu stanarskog prava u eksproprisanoj stambenoj zgradi ili stanu kao posebnom delu zgrade, korišćenje drugog odgovarajućeg stana u javnoj svojini sa pravima zakupca na neodređeno vreme.

  Najavljeni protesti

  Podsetimo, veliki broj građana Srbije je protiv ovog Zakona.

  U sredu je u Beogradu održan i masovni protest protiv izmena zakona o referendumu i eksproprijaciji.

  Organizatori protesta su tada najavili i da će, ukoliko Skupština donese izmene tih zakona, pozvati građane na blokadu upozorenja – da na sat vremena blokiraju deo auto-puta.

  Pokret Ekološki ustanak danas je najavio blokadu puteva u čitavoj Srbiji u subotu, 27. novembra u 14 časova.

  „Situacija alarmantna, sutra blokada puteva u celoj Srbiji“

  Izvor: BIZLife, N1

  Foto: Beta/Ana Slović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE