Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Skanija kažnjena sa 880 miliona evra

  Evropska komisija je kaznila proizvođača kamiona Skaniju (Scania) sa 880 miliona evra zbog udruživanja u kartel radi dogovaranja cena, zbog čega su ostala četiri njegova člana već kažnjena sa ukupno 2,9 milijarde evra.

  Kako je objavila EK, Skanija, u vlasništvu nemačkog Folksvagena (Volkswagen – VW), sa ostalim članovima kartela je 14 godina u tajnosti dogovarala cene kamiona i prebacivanje na kupce troškova povezanih s novim tehnologijama koje nalažu novi strožiji propisi o emisijama štetnih gasova.

  U julu su MAN, Dajmler, Volvo, Iveko i DAF priznali učestvovanje u aktivnostima tog kartela u zamenu za snižavanje kazni za 10 posto. Skanija se nije nagodila sa EK.

  Kazna određena Skaniji po visini je odmah iza Dajmlerove, koja je iznosila milijardu evra. MAN je izbegao kaznu jer je Komisiji dojavio kartelske aktivnosti.

  „Umesto tajnih dogovora o cenama, proizvođači kamiona je takođe trebalo da se međusobno utrkuju i u poboljšanjima po pitanju zaštite okoline“, rekla je komesarka EK za zaštitu konkurencije Margret Vestager.

  Kompanije u sastavu „kamionskog kartela“ proizvode više od 90 posto srednjih i velikih kamiona koji se prodaju u Evropi, napominje Rojters.

  Izvor: Seebiz

  Foto: FB_Scania

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE