Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Skandalozno i zastrašujuće“: Hrvatska zabranila Vučiću da poseti Jasenovac

  Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću hrvatske vlasti nisu dozvolile privatnu posetu Jasenovcu, nakon čega je zvanični Beograd najavio „protivmere“, a i sam predsednik se oglasio porukom na Instagramu.

  Vučić je objavio fotografiju Jasenovca, uz poruku:“Samo vi radite svoj posao! Živeće srpski narod i nikada neće zaboraviti!“

  Premijerka Ana Brnabić ocenila je da je prvorazredni skandal odluka hrvatske vlade da zabrani predsedniku Srbije privatnu posetu Jasenovcu.

  „Šokirani“ Selaković najavio protivmere

  Reagovao je i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji je rekao da je ta odluka zastrašujuća i da će Vlada Srbije doneti odluku o protivmerama.

  Selaković je novinarima u zgradi ministarstva pročitao zvaničnu notu Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske upućenu ambasadi Srbije u Zagrebu, u kojoj se navodi da je poseta Vučiću odbijena jer nije bila unapred prijavljena i dogovorena između dve države.

  On je istakao da je srpsko ministarstvo „šokirano tom protivpravnom i antievropskom odlukom“ i objasnio da je Vučićeva namera bila „samo da položi cveće i zapali sveću na mestu gde je ubijeno stotine hiljada Srba“.

  Vulin: Hrvatski zvaničnici u poseti Srbiji pod posebnim režimom kontrole

  Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin saopštio je da od danas svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša moraju da najave i obrazlože posetu ili prolazak kroz Srbiju, i da će biti pod posebnim režimom kontrole.

  exit

  foto: Beta

  On je u saopštenju naveo da „unuku jasenovačke žrtve“ predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću odlukom vlade Andreja Plenkovića nije dozvoljeno da obiđe „najveće srsko stratište“ Jasenovac, i da će zato svi hrvatski državni funkcioneri i nosioci službenih ili diplomatskih pasoša biti pod posebnim režimom kontrole.

  „Tako će biti dok sam ja ministar policije, ili dok Hrvatska ne počne da se ponaša kao da nije NDH“, rekao je Vulin u saopštenju u kome je vladu Hrvatske nazvao „ustaškom“ i Hrvatsku kao članicu Evropske unije „ustašama“.

  Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je predsednik Aleksandar Vučić hteo da privatno poseti Jasenovac, ali da je odložio tu posetu „zarad dobrih odnosa“ Srbije i Hrvatske.

  Jutarnji list: Vučić hteo da isprovocira Hrvatsku

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić planirao je da privatno poseti Jasenovac i Pakrac, ali mu hrvatske vlasti neće dopustiti da uđe u zemlju, jer o tome nije zvanično obavestio vlast u Zagrebu, objavio je ranije Jutarnji list pozivajući se na izvore iz hrvatske vlade.

  Prema navodima lista, Vučić je kontaktirao predsednika Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca i rekao mu da planira privatno da poseti Jasenovac, te ga je pozvao da mu se pridruži i da, ako smatra da to treba, obavesti hrvatsku vladu.

  Zagreb, Hrvatska (YouTube)

  Pupovac je to preneo premijeru Andreju Plenkoviću, a u Vladi su, navodi Jutarnji list, ostali konsternirani načinom na koji je srpski predsednik planirao da napravi haos u Hrvatskoj.

  „Ovde je očito, smatraju u Vladi, bila namera da se isprovocira hrvatska strana uoči godišnjice Oluje, a da onda srpski predsednik može u svojoj zemlji da glumi žrtvu jer mu Hrvati nisu dopustili ulazak u zemlju“, piše list.

  Sagovornik lista iz vlade rekao je da Vučić „nije poštovao nijedan protokol, sve je hteo da napravi mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima“.

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE